Dagens PS

Wall Street-guru: Powell kan få börsen att rusa

Powell
Utlöser USA:s centralbankschef Jerome Powell ett nytt börsrally efter nästa veckas presskonferens om räntan och inflationen? Bland andra börsgurun Ed Yardeni tror det. (Foto: Susan Walsh / AP / TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Jerome Powells makt över aktiemarknaden är stor och Fed-chefen kan utlösa ett nytt börsrally på nästa veckas presskonferens, enligt Wall Street-gurun Ed Yardeni.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 12 juni samlas Fed-ledamöterna för att ta nytt beslut om räntan, och utgången väntas bli att räntan lämnas oförändrad.

Bakgrunden är att inflationen fortsätter spöka i den amerikanska ekonomin och ligger långt över 2-procentsmålet.

När Fed-chefen Jerome Powell efter räntemötet håller presskonferens kommer investerarna att följa den noga, och även om Federal Reserve inte petar på räntan nu är det Powells budskap som väger tyngst.

Marknaden hoppas på att få höra att det blir räntesänkningar senare i år, vilket kan utlösa ett börsrally, menar miljardären och investeraren Ed Yardeni, som är omvittnat erfaren strateg på Wall Street och dessutom tidigare Fed-ekonom, skriver Fortune.

Blir det en “duvaktig melodi” från Powell?

Om Powell “sjunger en duvaktig melodi” kommer det att få aktiemarknaden att rusa, är hans övertygelse.

Omvänt bedömer han att risken för en börshärdsmälta efter Powells tal är 20 procent.

Feds ordförande har flera gånger påverkat aktiemarknaderna uppåt eller nedåt.

ANNONS

De flesta experter, även Yardeni, tror emellertid att Powell är försiktig i sina kommentarer nästa vecka och att han inte låter alltför duvaktig i sitt tal.

“Vi förväntar oss att Fed-chefen Jerome Powell kommer att slå tillbaka mot marknadernas upphetsning över utsikterna för Fed-lättnader”, säger Ed Yardeni, enligt Fortune.

Även Michael Gapen, chefekonom på Bank of America för USA, tror att den amerikanska centralbankschefen kommer att “predika tålamod”, det vill säga att marknaden ska hålla ut.

“Summan av kardemumman är att vi tror att budskapet kommer att vara att sysselsättnings- och inflationsrapporterna för april, bland andra data, har bekräftat Feds syn att nästa steg kommer att vara en sänkning. Med det sagt har de inte sett tillräckligt med data för att tro att nedskärningen kommer snart”, skriver Gapen i en anteckning som återges i Fortune-artikeln.

Missa inte: ECB sänker räntan – första gången sedan 2019 Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS