Volvo Cars försäljning rasar med drygt 20 procent i januari jämfört med förra året. Efterfrågan är stor, men brister i leverantörskedjan ställer till problem för företaget.

ANNONS

Den stora nedgången i januari beror främst på brist på komponenter, enligt Göteborgs Posten. Totalt såldes 47 561 bilar globalt i januari, vilket är 20,2 procent färre än januari 2021. Framförallt är det i leverantörskedjan det brister, och antalet bilar som är under transport ökar.

Volvos försäljning av elbilar har fördubblats

Sett till Europa har försäljningen rasat med 24,9 procent jämfört med samma period i fjol. Mer än hälften av Volvos sålda bilar i Europa är laddbara. Försäljningen av elbilar har mer än fördubblats jämfört med förra året, och totalt står elbilsförsäljningen för 6,6 procent av sålda fordon i januari.

I och med pandemin, där det i perioder införs restriktioner i olika länder, kan försäljningssiffrorna för enstaka månader bli ryckiga. Väljer man att jämföra årets siffror med januari 2020 i stället ligger företaget fyra procent plus.

Volvo Cars siffror för fjärde kvartalet 2021 och bokslut för året kommer att publiceras 11 februari. Vid lunchtid på onsdagen har företagets aktie gått ned nästan 2 procent.

Läs även: ”Sossecontainern” – bilen som räddade Volvo [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Volvo chocksänker elbilen – blir lika billig som MG [Dagens PS]