Rymdturismbolaget Virgin Galactic meddelade i ferbruari att de skjuter upp en planerad rymdfärd. Nu framkommer det att styrelseordföranden Chamath Palihapitya har sålt aktier för nästan 2 miljarder kronor.

Den brittiska entreprenören Richard Bransons rymdturismbolag tog under 2019 bakvägen till börsen genom en fusion med ett SPAC-bolag kontrollerat av Chamath Palihapitya.

Sedan dess har Chamath Palihapitya tagit flera bolag till börsen genom nya SPAC:s – en typ av tomma investmentbolag som enbart har målet att köpa privata bolag.

Palihapitya har tidigare hävdat att han inte ska sälja några större poster i något av sina SPAC-relaterade innehav.

Men efter Virgin Galactics aktie har varit i fritt fall den senaste månaden har han nu dumpat aktier till ett värde av 213 miljoner dollar, cirka 1,9 miljarder kronor, rapporterar Bloomberg.

Gedigen avkastning

Trots den senaste tidens bistra börsutveckling för Virgin Galactic kan Charmath Palihapitya räkna hem en avkastning på cirka 150 procent sedan bolaget tog sig till börsen 2019.

Efter försäljningen äger Charmath Palihapitya fortfarande 6,5 procent av de utestående aktierna i Virgin Galactic tillsammans med en affärspartner.

Första av många storaffärer

Efter den lyckade SPAC-affären med Virgin Galactic har Paliphapitya rönt stora framgångar på SPAC-marknaden – totalt har hans tomma investmentbolag tagit in över 4 miljarder dollar, cirka 34 miljarder kronor, i kapital.

ANNONS
ANNONS

Paliphapitya har även blivit en kontroversiell figur i samband med att han ofta marknadsför sina affärer aggressivt genom inlägg på sociala medier.

Läs mer:  Förvaltare sågar nya modeplaceringen [Dagens PS] >>