Dagens PS

Svenska kronan med på FT:s sämstalista

Den svenska kronans kursras gör att den tar plats som en av årets sämsta investeringar, enligt Financial Times. På bilden syns riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Den svenska kronans kursras gör att den tar plats som en av årets sämsta investeringar, enligt Financial Times. På bilden syns riksbankschefen Stefan Ingves. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 27 dec. 2019Publicerad: 27 dec. 2019

Ansedda tidningen Financial Times listar de sämsta investeringarna under 2019. Två valutor i Norden och en kraschande latinamerikansk ekonomi kvalar in på den icke åtråvärda listan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det första exemplet där marknaden hade fel var enligt Financial Times (betallänk) investeringarna i Argentinas ekonomi. Bara en månad före landets premiärval i augusti försökte investerare göra ett klipp genom att köpa upp delar av Argentinas statsskuld.

När den sittande presidenten Mauricio Macri åkte på en storförlust av vänsterkandidaten Alberto Fernández, vilket bådade för en förlust även i det uppföljande valet, dök landets börs snabbt. Dess 100-åriga statsobligation halverades nästan och vissa investerare förlorade tiotals miljarder kronor på en dag.

Även i grannlandet Brasilien har en positiv ekonomisk utveckling uteblivit, skriver Financial Times. I slutet av 2018 var landets valuta en favorit hos många investerare då den sågs som undervärderad och man hoppades att den nya administrationen skulle driva igenom tillväxtstimulerande reformer. Brasiliens ekonomi har dock inte tagit fart under året och landets valuta har minskat med 6 procent gentemot den amerikanska dollarn.

Tidningen skriver vidare att för ett år sedan spåddes den norska kronan vara en av valutorna med högst tillväxtpotential, enligt valutahandlare. Den amerikanska banken Bank of America Merill Lynchs analytiker trodde på en ökning på 7 procent vid slutet av året. I stället har utvecklingen varit den motsatta, den norska kronan har tappat runt 8 procent av sitt värde under året.

Även svenska kronan rekommenderades i liknande kretsar. Bank of America Merill Lynch spådde en ökning på 4,5 procent, men i stället blev utfallet för Sveriges valuta ett ras till den lägsta nivån sedan 2009.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS