Dagens PS

Oväntad comeback: Svenska kronan blir starkare

Svenska kronan
Den svenska kronan stiger. (Foto: Martina Holmberg / TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

Raset för den svenska kronan har stannat upp, valutan har vänt uppåt i fem veckor och nu är kursen jämfört med euron nära årsbästa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska kronan började året uselt och föll kraftigt jämfört med dollarn och euron. Det har gått så dåligt att ropen på att införa euro ökat ordentligt och många tidningar skrivit om kronans fiasko, inklusive Dagens PS.

“Om man är en liten, öppen ekonomi och granne med en stor elefant som fattar beslut om de riktigt stora transaktionssystemen pekar allt i riktning mot att gå med i euron. Om man inte är med i euro då är man de facto bara en halv medlem i EU”, sade exempelvis den tidigare riksbankschefen Stefan Ingves nyligen till SvD

Stärkts 60 öre mot dollarn

Men den senaste tiden har berättelsen varit en annan – kronan har stärkts kraftigt mot de internationella valutorna och hämtat tillbaka stora delar av årets fall.

På fem veckor har kronan stärkts med 60 öre jämfört med dollarn, till 10,42 kronor per dollar. För hela 2024 är tappet mot dollarn nu bara 20 öre.

Jämfört med euron har kronan stärkts med 50 öre på fem veckor – och utraderat nästan hela kursfallet från i vår. En euro kostar i skrivande stund 11,34 kronor, bara två procent mer än nyårsdagens 11,09.

Detta alltså trots att Sveriges riksbank sänkt räntan före USA:s Federal Reserve och Europeiska centralbanken, något som normalt försvagar valutan. Enligt TT har riksbankschefen Erik Thedéen troligen bidragit till det genom att sänka förväntningarna på ytterligare en räntesänkning i juni.

Mer köpkraft i svenska kronan för semesterfirare

ANNONS

Även jämfört med det brittiska pundet har kronan blivit starkare med 50 öre sedan april, även om kronan fortfarande ligger back mot pundet för året 2024.

Kronans återkomst är förstås goda nyheter för alla semesterfirare som ska resa utomlands med starkare köpkraft när de växlar.

Men det är också positivt för de som stannar hemma, då en stärkt valuta kan bidra till lägre räntor och billigare bolån, rikare hushåll, mer konsumtion och en starkare svensk ekonomi.

Läs mer: Kronans uppsving glada nyheter för semesterfirarna (Dagens PS)

Läs mer: Wallenberg vill byta kronan mot euro (Dagens PS)

Läs mer: Kronans klena start – ingen skräll (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS