Dagens PS

Kitco listar: Världens 10 största guldgruvor

guldgruvor
Uzbekistan och USA toppar Kitcos lista över världens största guldgruvor. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 25 apr. 2022Publicerad: 25 apr. 2022

När metall- och guldplattformen Kitco rankar de guldgruvor i världen med störst guldproduktion under 2021 toppas listan av gruvkomplexet Muruntau i Uzbekistan, tätt följt av jätten Carlin i USA. Här är världens 10 största guldgruvor.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Muruntau, Uzbekistan – 2 000 koz.
I Uzbekistan ligger gruvkomplexet Muruntau som beräknas ha producerat närmare 2 miljoner uns guld under 2021. Gruvan drivs av det statligt ägda företaget Navoi och är mer än 3,3 kilometer lång, 2,5 kilometer bred och nästan 600 meter djup.

Totalt uppskattas gruvan rymma närmare 150 miljoner uns, vilket gör Muruntau till en vinnande resurs också framöver, skriver Kitco.

2. Carlin, USA – 1 501 koz.
Sedan 2019 går gruvorna Barrick’s Goldstrike,  Newmonts Carlin och Nevada Gold Mines under samlingsnamnet Carlin. En gigantisk verksamhet belägen väster som den amerikanska staden Elko i det geologiska särdraget Carlin Trend.

Det innebär enkelt förklarat att Carlin Trend representerar en period av erosion eller icke-avsättning som sannolikt stammar från en kollision mellan ett tektoniskt jordskorpblock och den nordamerikanska plattan.

3. Grasberg, Indonesien – 1 370 koz.
4 100 meter över havet nära Puncak Jaya, Papuas högsta berg i Indonesien hittar du koppar- och guldfyndigheten Grasberg som upptäcktes av en geolog under 1936.

Idag arbetar närmare 30 000 människor i gruvan som under 2001 nådde en produktion på över 3500 koz. Under 2021 producerades 1370 koz guld, vilket är en ökning med 62 procent jämfört med 2020.

4. Olimpiada, Ryssland – 1 113 koz.
På fjärde plats finner vi den ryska gruvan Olimpiada, en del av det Moskavabaserade företaget Polyus. Beläget i en av Rysslands mest produktiva guldgruveprovinser står man sedan 1996 för närmare hälften av Polyus totala guldproduktion.

Malmen som bryts i Olimpiada
bearbetas vid tre anläggningar och har en sammanlagd kapacitet på 13 miljoner ton malm årligen.

ANNONS

5. Cortez, USA – 828 koz.
Guldgruvan Cortez är en stor anläggning för brytning och bearbetning av guld i Lander och Eureka County, Nevada, USA som omfattar avsättningarna Pipeline och South Pipeline och Cortez Hills-fyndigheten.

6. Pueblo Viejo, Dominikanska republiken – 814 koz.
Cirka 100 kilometer nordväst om huvudstaden Santo Domingo i  Dominikanska republiken ligger guldgruvan Pueblo Viejo.

Gruvan drivs av Pueblo Viejo Dominicana Corporation, ett samarbete mellan Barrick och Newmont.

7. Kibali, Demokratiska republiken Kongo – 812 koz.
På sjundeplats hittar vi Kibali-guldgruvan i Demokratiska republiken Kongo.

Gruvan som ligger i anslutning till staden Doko samägs av AngloGold Ashanti och Barrick Gold Corporation efter en fusion med Randgold Resources och Société Minière de Kilo-Moto som är ett statligt ägt guldgruvbolag.

8. Canadian Malartic, Kanada – 715 koz
Canadian Malartic är Kanadas största guldgruva. För närvarande är Canadian Malartic en dagbrottsgruva, men verksamheten stödjer även ett stort underjordsprojekt, som går under namnet Odyssey.

Tanken är att Canadian Malartic ska övergå till underjordisk verksamhet under 2028. Gruvan ägs gemensamt av Yamana Gold och Agnico Eagle.

9. Detour Lake, Kanada – 713 koz.
Detour Lake är den näst största guldproducerande verksamheten i Kanada, med de största guldreserverna och en betydande tillväxtpotential. Detour Lake-verksamheten ligger i nordöstra Ontario och har en beräknad livslängd på cirka 22 år. 

ANNONS

10. Loulo Gounkoto, Mali – 700 koz.
Loulo-Gounkoto-komplexet i västra Mali består av de två gruvtillstånden, Loulo och Gounkoto och drivs av Société des Mines de Loulo SA respektive Société des Mines de Gounkoto. Både Loulo och Gounkoto ägs av till 80 procent Barrick och resten av staten Mali.

Kitcos rapport har baserats på produktionssiffror för kalenderåret 2021 och preliminära uppskattningar för Muruntau. Guldproduktionen anges  i tusen uns, koz.

Läs även: Franska presidentvalet: Europeiska börser andas ut

Läs även: Aktieproffs visar vägen: Det ”luktar köpläge”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS