Dagens PS

USA:s mäktigaste bank-vd: Stagflation värsta utfallet

stagflation
Jamie Dimon, vd och ordförande på JPMorgan Chase. (Foto: Andrew Harnik/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Stagflation kan i värsta fall vänta USA:s ekonomi, inflationen biter sig fast och marknaden har inte alltid rätt. Analysen kommer från världens mäktigaste bank-vd Jamie Dimon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jamie Dimon är ordförande och vd för världens största bank JPMorgan Chase. Han säger att en “hård landning” för USA:s ekonomi inte kan uteslutas.

“Kan vi verkligen få en? Naturligtvis, hur kan någon som läser historia säga att det inte finns någon chans?”, säger han från scenen på JPMorgan Global China Summit i Shanghai, vilket CNBC rapporterar om.

Har högre odds på stagflation

Han säger att han och banken jobbar efter en rad olika scenarier, från bra till dåliga. Det finns fortfarande katastrofala potentiella utfall för USA:s ekonomi, och Jamie Dimon bedömer dem som mer sannolika än många andra, enligt honom själv.

“Jag tittar på utbudet av resultat och återigen, det värsta resultatet för oss alla är vad du kallar stagflation, högre räntor, lågkonjunktur. Det betyder att företagens vinster kommer att minska. Vi kommer att klara allt detta. Jag menar, världen har överlevt det förr, men jag tror att oddsen är högre än vad andra tror”, säger världens mäktigaste bank-vd.

Stagflation är när inflationen rusar samtidigt som arbetslösheten stiger och tillväxten sjunker tills det blir recession, lågkonjunktur. En mardröm för nationalekonomer och en situation som är svår att ta sig ur.

ANNONS

Senaste nytt

Tror på räntehöjning istället för sänkning

Många hoppas på räntesänkningar i USA, men Jamie Dimon tror snarare att räntorna kan gå upp “lite till”.

ANNONS

“Jag tror att inflationen är mer ‘sticky’ än vad folk tror. Jag tror att oddsen är högre än vad andra tror, ​​mest för att den enorma mängden finanspolitiska monetära stimulanser fortfarande finns i systemet och kanske fortfarande driver en del av denna likviditet.”

“Varför tror du att den här gången är rätt?”

På frågan om utsikterna och tidpunkten för räntesänkningar sa Dimon att marknadens förväntningar “är ganska bra. Men de har inte alltid rätt.”

“Världen sa att skulle stanna på 2 procent hela tiden. Sedan står det att det kommer att gå till 6 procent, sedan sa det att det kommer att gå till fyra … Det har varit hundra procent fel nästan varje gång. Varför tror du att den här gången är rätt?”

“Jag vet att det kommer att bli fel. Så bara för att det står X betyder det inte att det är rätt. Det är alltid fel. Du går tillbaka till vilken vändpunkt som helst i ekonomin någonsin, och folk trodde X och sedan hade de helt fel två år senare”, säger Jamie Dimon.

Läs även: Jamie Dimons dagar som vd är räknade (Dagens PS)

Läs även: Tunge bank-vd:n: Det är värre än ni anar (Dagens PS)

Läs även: Jamie Dimon: Om USA inte slutar gå minus blir det obekvämt (Dagens PS)

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS