USA-börsen störtdök på torsdagen och hade en av sina värsta dagar sedan 2020. Apple, Meta och Amazon föll tungt.

ANNONS

Raset kom efter det lättnadsrally som de stora indexen såg på onsdagen efter Feds räntebesked, men som samtliga hade raderats tidigt i New York på torsdagen, skriver CNBC.

USA-börsen föll kraftigt

Dow Jones Industrial Average rasade 3,12 procent, medan det tekniktunga Nasdaq Composite föll med 4,99 procent vilket var den lägsta stängningsnivån sedan november 2020. Även S&P 500 föll rejält – med 3,56 procent, vilket markerar den näst sämsta dagen på året.

Torsdagens ras är det senaste exemplet på den volatilitet som har kännetecknat marknaderna i år, och som visar att det kan bli en skakig börs framöver när Fed meddelar nya räntehöjningar, uppger Wall Street Journal. 

Techaktier tog mycket stryk under torsdagen där Meta och Amazon ledde rasen med 6,8 procent respektive 7,6 procent. Apple sjönk med 5,6 procent.

Federal Reserves höjning av styrräntan med 50 punkter på onsdagen var väntad och ordförande Jerome Powell uppgav att det inte övervägs några 75-punktshöjningar inför stundande möten, men att det ser ut som att det blir fler 50-punktershöjningar.

Hur högt kan Fed höja räntorna?

Det stora frågetecknet hos investerare är hur högt Fed kan höja räntorna under de kommande två åren mitt i den skyhöga inflationen och hur det då kommer påverka ekonomin och företagens vinster.

ANNONS
ANNONS

”Det är som när vi alla tar medicin, det måste byggas upp i ditt system, och dessa Fed-höjningar har alltid en fördröjningstid”, säger Tim Horan, räntechef på Chilton Trust, till Wall Street Journal.

Läs även: Bank of England höjer räntan till 1,0 procent [Dagens PS]