Dagens PS

Toppförvaltaren förklarar: Så hittar du börsvinnare

Andreas Brock arbetar tillsammans med sin kollega att med att hitta vinnaraktier över hela världen till investerarna i globalfonden Coeli Global Selektiv. (Foto: Coeli)
Andreas Brock arbetar tillsammans med sin kollega att med att hitta vinnaraktier över hela världen till investerarna i globalfonden Coeli Global Selektiv. (Foto: Coeli)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 05 apr. 2021

Andreas Brock arbetar tillsammans med sin kollega att med att hitta vinnaraktier över hela världen till investerarna i globalfonden Coeli Global Selektiv. I Dagens PS podd Finansräven berättar han om processen som år efter år avkastat i snitt 15 procent. Han berättar också om vilka hans favoritaktier är för närvarande.

ANNONS

Mest läst i kategorin

 Andreas Brock har hållit på med aktier sedan barnsben, och arbetat i både Londons finansvärld och tillverkningsindustrin.

Andreas Brock investerar i börsnoterade bolag på en global basis.

Initialt medför mandaten att investeringsuniversumet är stort. Men efter att företag sållas bort baserat på en kravlista krymper mängden relevanta bolag.

”Våra krav som vi ställer våra företag är extremt höga: Vinsten ska växa väldigt mycket, balansräkningen ska nästan vara helt skuldfri, management ska äga väldigt mycket aktier i sitt företag”, säger och fortsätter:

”Vilken börs vi än tittar på är det cirka 10 procent som är aktuella för oss.”

Lyssna på podden här:

Högkvalitativa bolag

De höga kraven resulterar i att Andreas Brock i stort följer större bolag med en bevisad historik av att leverera.

ANNONS

De senaste 15 åren finns det även en tydlig trend som visar att stora företag växer kraftigt.

”Då kan du äga sådana företag som nästan är helt skuldfria och växer med 20 till 30 procent per år”, säger han.

Investeringsfilosofi

I ett sammanhang där marknadsledarna lyckas väl är småbolag utan en historik av lönsamhet inte särskilt attraktiva, förklarar Andreas Brock.

”Vi köper inte bolag som inte är lönsamma och vi köper inte bolag som har visat att de inte klarar av en tuff period – det är vår filosofi”, säger han.

På det viset är investeringsfilosofin inte helt olik Warren Buffetts fokus på att hitta bolag som har konkurrensmässiga ”vallgravar”, eller ”moats” på engelska.

Flera snabbväxande jättar

Snabbväxande storbolag finns det gott om förklarar, Andreas Brock.

Nvidia, som tillverkar hårdvara för datorer inom gaming-segmentet, är en marknadsledare som lyckas att leverera en hög tillväxttakt.

ANNONS

Bolagets grundare, Jensen Huang, är fortfarande vd för Nvidia och uppfyller Andreas Brocks krav på att ledningen ska ha en stor aktiepost i sitt bolag.

Bland svenska börsnoterade bolag finns Beijer Ref – vilket Andreas Brock lyfter som ett intressant bolag.

Beijer Refs höga värdering lyfts ofta i investerarkretsar. Dock påpekar Andreas Brock att bolaget värderas i linje med konkurrenter utanför Sverige.

Med riskkapitalbolaget EQT som nya ägare finns det också en hög sannolikhet för att Beijer Ref använder sin starka balansräkning för att genomföra förvärv i USA.

Stora möjligheter i ”special situations”

Det är dock inte enbart investeringar på längre sikt som är intressanta för Andreas Brock.

Utan även det han kallar för ”special situations”, när en aktie är cykliskt nedvärderad under en kortare tidshorisont, är relevanta ur ett investeringsperspektiv.

En sådan investering som är högaktuell är den franska biltillverkaren Renault – som gjorde en storförlust under fjolåret.

”Vi har räknat på det och nu har världens investmentbanker kommit fram till det samma: Aktien värderas till tre gånger vinsten för 2022”, säger Andreas Brock.

ANNONS

”Vi kommer inte att äga Renault resten av våra liv. Men om jag kan köpa en av Europas största biltillverkare för tre gånger vinsten – då är jag intresserad”, fortsätter han.

Läs mer:  Så hittade han Spotify, Ebay och Google före andra >>

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]