Dagens PS

Tillväxten: Här tror ekonomerna att den kommer

Tillväxten globalt - ny rapport från WEF visar att den blir ojämn världen över.
Människor framför World Economic Forums logotyp i Davos, 2024. (Foto: Markus Schreiber/TT)
Pontus Staunstrup
Pontus Staunstrup
Uppdaterad: 04 juni 2024Publicerad: 04 juni 2024

Försiktig optimism – men förbättringarna kommer i varierande takt världen över. Det tror världens chefsekonomer enligt ny rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Asien, USA och Sydamerika, det är där världens chefsekonomer ser tillväxten komma under 2024. Uppgifterna kommer från den senaste rapporten från World Economic Forums ”Chief Economist Outlook”.

Överlag andas rapporten en försiktig optimism. Bara 17 procent av ekonomerna tror att de ekonomiska förutsättningarna kommer att bli sämre under året. Det är en rejäl minskning från januari, när nästan 60 procent såg mörkt på utvecklingen.

Svag tillväxt i Europa

För Europa ser det dock dystrare ut. Av de tillfrågade ekonomerna förväntar sig 7 av 10 ekonomer att tillväxten kommer att vara svag under resten av året.

Den här bilden av utvecklingen I Europa delas av EU. Men I sin beskrivning av ekonomiska förhållanden var Unionen lite mer positiv. I sin senaste prognos pekar man på att tillväxten på 0,3 procent överträffar förväntningarna, trots att den är lägre än vad man hoppats på. Samtidigt med detta har inflationen kylts ned över hela EU under första kvartalet 2024.

Positiv bild av Asien

En rejäl majoritet av ekonomerna är överens om att tillväxten i Asien kommer att bli måttlig eller till och med stark. Det är främst i södra Asien och i Sydostasien som hjulen förväntas komma igång, men det ser även positivt ut för Centralasien.

Däremot är förväntningarna på Kina betydligt mer försiktiga. 75 procent av chefsekonomerna tror på måttlig tillväxt under resten av året. Det är framför allt svag konsumtion och en stor osäkerhet på fastighetsmarknaden som skapar osäkerhet i närtid.

ANNONS

Som vi skrev om i mars har både investeringar och omsättningen på Kinas fastighetsmarknad sjunkit dramatiskt. Konsekvenserna av krisen kommer att påverka Kina under flera år.

Uppåt på lång sikt

Även om chefsekonomerna är försiktiga i det korta perspektivet så ser de betydligt mer positivt på utvecklingen på tre till fem års sikt. En majoritet av de tillfrågade tror att den globala tillväxten kommer att stiga till 4 procent under den kommande treårsperioden.

Läs också:

EU:s ekonomi sjunker – globalt växer ekonomin

Nu får ingen tala illa om Kinas ekonomi

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS