Intäkterna har aldrig varit så höga för Tesla som under Q3 – det beror främst på att Elon Musk har chockhöjt priset på bilarna.

ANNONS

För ett år sedan låg priset i genomsnitt för en Tesla på 49 000 dollar, lite drygt 545 000 kronor.

Under årets tredje kvartal kostade en Teslabil i snitt 57 000 dollar, knappt 635 000 kronor.

Elon Musk tar alltså 90 000 kronor mer för en Tesla i dag i snitt än vad han gjorde för ett år sedan, visar enkel matematik.

Det är, skriver The Wall Street Jourrnal, den höga prissättningen i kombination med en urstark dollar som gör att Tesla nu redovisar rekordintäkter i tredje kvartalet.

Intäkterna slår alla tiders rekord

Intäkterna blev 21,5 miljarder dollar (239,3 miljarder kronor) och så höga intäkter har Tesla aldrig tidigare rapporterar för ett kvartal.

Som en jämförelse landade intäkterna för den amerikanska elbilsjätten på 13,8 miljarder dollar (153,6 miljarder kronor) under motsvarande period i fjol.

ANNONS
ANNONS

Under Q3 i år gör Tesla en kvartalsvinst på nästan 3,3 miljarder dollar (drygt 37 miljarder kronor) konstaterar WSJ och uppger att det spöar analytikernas förväntan enligt Factset.

Visserligen sänker nu Tesla med vd:n Elon Musk målet för fordonsleveranserna 2022, men samtidigt målar Musk upp lysande utsikter för bolaget och säger att Tesla kommer att sälja varenda bil som produceras ”så långt in i framtiden” det går att blicka.

Det ska också tilläggas att även om Tesla nu lägger ribban lägre för fordonsleveranserna, så räknar företagets finanschef Zach Kirkhorn att man hamnar nära målet att öka sina leveranser med 50 procent för 2022.

Skulle behöva leverera över 1,4 miljoner bilar

Tesla levererade omkring 936 000 fordon 2021 men skulle behöva leverera mer än 1,4 miljoner i år för att uppnå sitt mål, berättar Wall Street Journal.

En urstark dollarkurs har alltså hjälp Tesla under tredje kvartalet, samtidigt har bolaget tampats med högre råvaru- och logistikkostnader.

Det har även varit grus i maskineriet med att få i gång Teslafabrikerna i Texas, USA, och Tyskland, framgår det.

Teslabossen Elon Musk slår fast att Tesla, som dominerar den globala elbilsmarknaden, är ”recessionstålig” och att företaget tänker fortsätta gasa med sin produktion, oavsett om det är lågkonjunktur eller inte.

ANNONS
ANNONS

Tesla släppte sin Q3-rapport efter börsens stängning på onsdagen.

Aktien har rasat 37 procent i år och varit ett stort sänke för tekniktunga Nasdaqs kompositindex, som backat 32 procent sedan årets början.

I efterhandeln på Wall Street i går kväll, svensk tid, föll Teslas aktie över 6 procent på rapporten.

Läs även: Hans Tesla klarade orkanen Ian – fick bli båt [Dagens PS]