Nordkorea har avfyrat tre missiler i havet utanför landets östkust, en av missilerna misstänks ha långdistanskapacitet.

ANNONS

Nyligen varnade företrädare för Sydkorea och USA för att Nordkorea skulle kunna genomföra missiltest eller kärnvapentest under eller strax efter den amerikanska presidentens besök i regionen, det skriver The Guardian.

I år har Nordkorea genomfört 17 omgångar med missiluppskjutningar och det senaste testet gjordes bara några dagar efter att Joe Biden besökt Sydkorea och några timmar efter att han lämnat Japan för att återvända till USA.

Avfyrades i morse

Enligt den sydkoreanska militären har Nordkorea avfyrat tre missiler, varav en misstänks ha långdistanskapacitet. Några timmar efter missiltesterna meddelade sydkoreas presidentkontor att tecken på att Nordkorea utfört ett experiment som förberedelse för ett eventuellt kärnvapenprov upptäckts, detta enligt nyhetsbyrån Yonhap.

I ett uttalande sade sydkoreanska stabschefer att de tre missilerna avfyrades mellan klockan 06:00 och 07:00 på onsdagen från Nordkoreas huvudstad Pyongyang mot vattnet utanför landets norra östkust. De sade vidare att en av missilerna tros vara en interkontinental ballistisk missil som flugit 360 kilometer på 540 kilometers höjd.

Inga rapporter om skador

Enligt japanska tjänstemän verkar missilerna ha landat utanför Nordkoreas ekonomiska zon och de uppger även att inga rapporter om skador på flygplan eller fartyg i området har hittills inkommit, det skriver The Guardian.

”Nordkoreas senaste agerande, inklusive dess ballistiska missiluppskjutningar, hotar Japans och det internationella samfundets fred, stabilitet och säkerhet och är inte acceptabla”, säger Japans premiärminister Fumio Kishida, till reportrar, skriver nyhetsbyrån Kyodo News.

Tokyo har lämnat in en protest till Nordkorea via den japanska ambassaden i Peking.

Den sydkoreanska presidenten Yoon Suk-yeol och hans tjänstemän, har beskrivit Nordkoreas missiluppskjutningar som en: ”allvarlig provokation som bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner, väcker spänningar på den koreanska halvön och i nordöstra Asien och hotar internationell fred”, skriver The Guardian.

Tuffare mot Nordkorea

Yoon Suk-yeol tillträdde som Sydkoreas president nu i maj och han har lovat att vara tuff mot Nordkorea efter fem års misslyckad diplomati. Enligt nyhetsbyrån Yonhap har Sydkoreas militär mobiliserat cirka 30 stridsflygplan som svar på grannlandets missiluppskjutningar.

ANNONS
ANNONS

Enligt rapporter i media har Sydkoreas utrikesminister Park Jin och USA:s utrikesminister Antony Blinken kommit överens om att samarbeta om en ny FN-resolution som svar på missiluppskjutningarna.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA inleder ekonomiskt samarbete i Asien – motverkar Kina [Dagens PS]