Dagens PS

Swedbank brottsutreds i Estland - aktien sjunker

jens_henriksson
Vd Jens Henriksson tog över i september efter att banken erkänt brister i arbetet mot penningtvätt (Foto: TT).
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 18 nov. 2019

Estlands finansinspektion uppger att Swedbank kan ha brutit mot lagen i sin verksamhet. Som en följd har bankens aktie sjunkit strax före stängning på måndagen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Reuters som rapporterar att Swedbank återigen är i rampljuset för problematiska affärer i Baltikum. Estlands finansinspektion har nu öppnat ett ärende angående brottslig verksamhet kopplad till banken. Tidigare i oktober började myndigheten utreda Swedbank för ”förseelser”, men nu har alltså misstanken stärkts till kriminella handlingar, skriver Dagens Industri.

”Då inspektionen visade tecken på ett brott valde Finansinspektionen att avbryta en förseelseutredning och fortsätta med en brottsutredning”, skriver estniska finansinspektionen i ett uttalande.

Vidare skriver banken, enligt Dagens Industri:

”Finansinspektionen samarbetar med tillsynsmyndigheter och åklagarmyndigheten för att försäkra att rättsprocessen nu ska kunna fortsätta.”

Tidigare i november avslöjade banken att den kommer att vara med i ett kommande avsnitt av Uppdrag Granskning som behandlar ärendet.

Bankens aktie har sjunkit med 2,8 procent strax efter 17-tiden på måndagen. Swedbank gav under torsdagseftermiddagen inga kommentarer till händelsen.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS