"Supercore" – buzzword som sänker inflationen

Uppdaterad: 14 feb. 2023Publicerad: 14 feb. 2023
Supercore
Hårklippning är sådant som räknas när man mäter "supercore-inflation". (Foto: TT)

Om ”transition”, övergående, var modeordet kring inflationen 2021, så är det ”supercore” som är begreppet på allas läppar när vi klivit in i 2023.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Federal Reserves tjänstemän och ekonomer var ivriga på att avfärda inflationen som tillfällig tidigare, under pandemin.

Nu gäller det att paketera om och presentera inflationsdata på nya, innovativa sätt, när nu inflationen envisas med att inte försvinna, rapporterar CNN.

Det nya favoritbegreppet, årets buzzword?

”Supercore”.

Supercore-inflation handlar om priserna som stiger när arbetare och tjänstemän, servicefunktioner och andra, får bättre betalt för sina tjänster.

Stabilare mått

Tänk på allt från hårklippning till elektriker eller trädgårdsarbete – det gemensamma för dem är att det är priser som är mindre volatila, alltså mindre instabila och oförutsägbara, än priser för exempelvis mat och energi.

Därmed, menar man, är det här priser som bättre indikerar prisriktningen i den amerikanska ekonomin och därmed är ett bättre inflationsbegrepp. Supercore-inflation, helt enkelt.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Värsta på 40 år

Men oberoende av vilka mått man mäter med i den uppsjö av ekonomisk statistik som finns i USA är resultatet detsamma, skriver CNN.

Amerikanska familjer har drabbats av den värsta inflationen på 40 år.

Och under det senaste året har – enligt alla dessa mått – priserna på mat och bränsle och bostäder stigit mycket snabbare än lönerna.

Det stör naturligtvis den bild av utvecklingen de styrande vill ge.

Mycket riktigt lyfte Vita husets ekonomer förra veckan fram en löneökningsstatistik som tyder på att inflationen kanske inte är så stark som Fed tror.

Supercore-löneavläsningen visar en sjunkande nivå från drygt 8 procent till 5 procent i januari.

ANNONS

“Håller på att dämpas”

“Supercore-inflationen var starka 6,4 procent på årsbasis fram till december 2022, men den håller på att dämpas”, säger Mark Zandi, Moodys chefsekonom.

“Fed fokuserar på supercore eftersom det inkluderar de priser som är mer sannolikt att drivas av kostnaden för arbetskraft, som Fed kan påverka mer direkt genom förändringar i räntorna,” sade han.

“Supercore-inflationen är fortfarande alldeles för varm, men den har börjat svalna, och alla tecken pekar på att den och den övergripande inflationen kommer tillbaka till en mer bekväm nivå under de kommande 12-18 månaderna,” säger Zandi till CNN.

Läs även: Hyperinflation – fem tillfällen när pengarna dog  

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS