Dagens PS

Storbankerna oense om Sandvik

Swedbank plockar in aktien i sin fokusportfölj. Handelsbanken sänkte däremot från köp till behåll. Storbankerna har olika syn på vilken riktning Sandviks kurs på kort sikt ska gå.
Swedbank plockar in aktien i sin fokusportfölj. Handelsbanken sänkte däremot från köp till behåll. Storbankerna har olika syn på vilken riktning Sandviks kurs på kort sikt ska gå. (Foto: Sandvik)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Trots rusningen på 30 procent sedan i höstas tycker Swedbank att Sandvik har mer att ge. Nu plockas bolaget in som ännu en verkstadsaktie i storbankens fokusportfölj.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fokusportföljen är enligt Swedbank (börskurs Swedbank) själva en fokuserad och diversifierad svensk basportfölj med en placeringshorisont på 3 till 6 månader.

“Drivet av högre metallpriser”

Swedbank hade redan fem verkstadsaktier i portföljen, men nu plockas även industrikoncernen Sandvik (börskurs Sandvik) in enligt bankens sajt Aktiellt.

Sandvik, där finansmannen Fredrik Lundberg är huvudägare, har gått starkt under det senaste halvåret men det är inget som skrämmer Swedbanks analytiker:

”Aktien har utvecklats väl sedan i höstas men drivet av högre metallpriser och en starkare amerikansk marknad ser vi stöd för höjda estimat och enligt vår mening föreligger alltjämt attraktiva värderingsnivåer”, konstaterar banken.

“Sänker rekommendationen till behåll”

Därmed vågar man sticka ut hakan mer än vad storbankskollegan Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) ville göra häromveckan. Handelsbanken tyckte att rallyt tillfälligt var över i Lundberg-bolaget och skrev:

“Sandvik-aktien har stigit med cirka 30 procent sedan oktober och handlas nu till EV/EBIT 14x, vilket är 20 procent högre än den egna historiken. I det korta perspektivet tror vi att en hel del av återhämtningen för den kortcykliska verksamheten redan avspeglas i aktiekursen och vi sänker därför vår kortsiktiga rekommendation till behåll (från köp)”.

ANNONS

I höstas stod Sandviks aktie som lägst i 175 kronor. I mars handlades aktien som högst för 246 kronor för att nu stå i omkring 236 kronor per aktie.

Kommande månader får vi se vilken av storbankerna som lyckas pricka rätt kring Sandviks kortsiktiga potential.

Den 22 april nästa vecka kommer Sandvik med rapport.

Läs mer:

Lundberg i köptagen – du kan skugga finansräven. Dagens PS

Aktieägarnas pengafest på bekostnad av personalen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS