Dagens PS

Sony köper Bungie för 3,6 miljarder efter Microsofts jätteaffär

Sony köper Bungie för 3,6 miljarder efter Microsofts jätteaffär
Sony köper Bungie för 3,6 miljarder.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 01 feb. 2022Publicerad: 01 feb. 2022

Sony dröjde inte länge med att svara på Microsofts köp av Activison Blizzard. Nu förvärvar de Bungie för 3,6 miljarder, och plattformskampen fortsätter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jämfört med Microsofts köp av Activision Blizzard, som Dagens PS tidigare rapporterat om, är det en miniaffär Sony Interactive Entertainment nu genomför. För 3,6 miljarder köper man Bungie, ursprunglig utvecklare av spelen “Halo” och “Destiny”. Microsofts köp av Activision Blizzard gick lös på 600 miljarder.

Enligt pressmeddelandet kommer Bungie att också i fortsättningen fungera som ett oberoende dotterbolag.

“Vi har i SIE funnit en partner som stöttar oss i allt vi är och som vill skynda på vår vision om att skapa underhållning över generationsgränserna, och skydda det kreativa oberoende som finns i Bungies hjärta”, meddelar Bungie på sin sajt.

Mångåriga partners

Sony och Bungie har varit partners under många år – men rättigheterna till Bungies kanske mest berömda spel, Halo, ägs av Microsoft. Fram till 2007 var Bungie nämligen en del av Microsoftkoncernen.

Köpet av Bungie är med all sannolikhet första steget i Sonys försök att svara på Microsofts uppköp av Activision Blizzard.

“Vi har haft ett starkt partnerskap med Bungie ända sedan början av Destiny-franchisen, och jag är överförtjust över att officiellt kunna välkomna studion till PlayStationfamiljen”, säger Jim Ryan, vd för SIE. “Det är ett viktigt steg i vår strategi att göra Playstation tillgängligt för en mycket bredare publik.”

Början av förvärvsrunda?

ANNONS

När Microsoft offentliggjorde köpet av Activision Blizzard spekulerades det vilt i hur Sony skulle svara på hotet att populära spel som “Call of Duty”, “Diablo” och “World of Warcraft” skulle begränsas till Microsofts plattformar. Microsofts aktie rusade på börsen, medan Sonys störtdök, något som Dagens PS rapporterat.

För övriga spelföretag, särskilt i Japan, gick aktierna upp, eftersom det förväntades att Sony skulle svara på jätteaffären med förvärv av framförallt japanska spelbolag. Nu kan vi ha sett början på en sådan strategi.

Läs även: Guldrush kan vänta för datorspelsaktier efter Microsofts bud

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS