Dagens PS

Smutsigt spel pågick i Industrivärlden

SCA
Nu ska Ortviken i Sundsvall fokusera på hållbarhet genom miljardsatsningar. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 05 maj 2021

Ett smutsigt spel bakom kulisserna i Industrivärden pågick under 2015, det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det hela började i december 2014 med avslöjanden om att skogsbolaget SCA:s affärsflyg hade använts för privat resande till både fotbolls-vm och till så kallade representationsjakter. Dessa bjudjakter samlade näringslivstoppar och monarkin på SCA:s påkostade jaktanläggning i Härjedalen.

Undre värld i näringslivet

Efter avslöjandet följde turbulens i det svenska näringslivet och SVT:s Uppdrag granskning har i sin granskning av händelseutvecklingen hittat en undre värld i näringslivet som använder maffiametoder och av Säpo har klassats som hot mot rikets säkerhet.

Skandalen i SCA följdes av en dramatisk maktkamp med några av svenskt näringslivs mäktigaste företagsledare i ledande roller. Det förekom dödshot och olaglig avlyssning.

Chockerande upptäckt

SCA anlitade även ett privat säkerhetsföretag, med kopplingar till tung kriminalitet, som spanade på Handelsbankens dåvarande vd Pär Boman. Reportern Axel Gordh Humlesjö har granskat händelseutvecklingen tillsammans med Uppdrag gransknings redaktion.

”Säkerhetsbolagens mörka roll har varit en internationellt uppmärksammad fråga senaste åren, inte minst genom Harvey Weinstein som anlitade före detta spioner för att kartlägga och övervaka journalister och deras källor. Men att vi skulle hitta något liknande i Sverige trodde jag faktiskt inte. Det både chockade mig och gjorde mig rädd”, säger han till Di.se.

Sverker Martin-Löf tvingades avgå

ANNONS

En extern utredning slog fast att att inga formella fel hade begåtts av SCA, men att bolaget hade ägnat sig åt överutnyttjande av privatflygen. SCA:s dåvarande ordförtande Sverker Martin-Löf tvingades avgå under förnedrande former och Pär Boman utsågs till hans efterträdare.

När Pär Boman tog över som styrelseordförande meddelade han att han ville gå till botten med hur affärsflyget använts. Han tog avstånd från Sverker Martin-Löf och startade en storstädning inom Handelsbank-sfären.

Sedan lanserade Pär Boman finansmannen Fredrik Lundberg, som Sverker Martin-Löf tagit avstånd från, som ny ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden.

Anser att det var en kupp

I SVT:s Uppdrag granskning uppger Sverker Martin-Löf att det hela var en kupp, något han även tidigare har sagt. ”Det är en kupp. Jag har ingen makt utan det har Boman. Och Lundberg. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig?”

Dagens avslöjanden om SVT Uppdrag gransknings skakande granskning har hittills inte skakat Industrivärdens aktie, som vid klockan 11:10 stigit med 1,77 procent.

Hela SVT:s Uppdrag gransknings serie “Banken och brödrarskapet“, som gjorts i fyra avsnitt, kommer att läggas ut på SVT Play, redan nu finns två avsnitt utlagda.

Läs mer: Fredrik Lundberg: “Tänker inte pensionera mig”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS