Dagens PS

Northvolts hemliga siffror – skräckläsning

Northvolt
Northvolts vd Peter Carlsson. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 18 dec. 2023Publicerad: 18 dec. 2023

En delårsrapport som fram till nu varit hemlig avslöjar att batteritillverkaren Northvolts försäljning rasar medan kostnaderna skenar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industri blottlägger delar av Northvolts Q3-rapport, som är hemligstämplad och egentligen bara avsedd för exempelvis investerare och finansiärer.

Den visar att Skellefteårfabriken endast levererar knappt 5 promille av företagets battericeller per år. Produktionstakten är alltså usel.

“Leveranserna av battericeller minskar under det tredje kvartalet till 13 MWh från ett snitt på 33,5 MWh per kvartal under det första halvåret”, skriver tidningen.

Försäljningen faller med 13 procent i årstakt till 221 miljoner kronor under tredje kvartalet, jämfört med motsvarande tid i fjol.

Northvolts bakslag staplas på rad

Det kan även jämföras med en produktionsökning på 78 procent i årstakt under årets sex första månader.

Northvolts kostnader har dessutom ökat med 172 procent till 3 miljarder kronor i Q3 i år.

Under det aktuella kvartalet, som Di kikat på, nära på tredubblar Northvolt förlusten till drygt 5 miljarder kronor, jämfört med en förlust på 1,8 miljarder kronor under samma period förra året.

ANNONS

“För årets nio första månader ökar förlusten från 1,3 miljarder kronor till nära 11 miljarder kronor. Bolagets räntekostnader ökar med 1,6 miljarder kronor”, framgår det i artikeln.

Tidningen berättar också att den låga produktionen av battericeller försenat Tratonägda lastbilsjätten Scanias produktion av batterielektriska lastbilar.

Scania är delägare i Northvolt, som uppges brottas med fortsatta problem i Q4 och där riskkapitalisten Harald Mix är grundare.

Läs även: Två dödsolyckor på Northvolt – facket varnade Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS