Siktet från Shanghai är att avsluta sina covid-nedstängningar från och med onsdag, rapporterar Reuters.

ANNONS

Efter två månaders massiva nedstängningar av den kinesiska megastaden Shanghai verkar ett återöppnande av metropolen nu vara nära.

Det har redan skett en gradvis öppning i Shanghai, fler människor har släpps ut från sina hem och företag tillåts öppna sina verksamheter igen. Det har skett under senaste veckan, berättar Reuters.

Samtidigt är många människor fortfarande isolerade och förbjuds lämna sina bostadsområden.

Myndigheterna har vidtagit dessa åtgärder för att begränsa smittspridningen av covid-19 med betoning på den nya virusvarianten omikron.

Fortfarande är påbudet att människor ska vara vaksamma och bära masker, inte träffas och umgås och hålla avstånd.

ANNONS
ANNONS

Trotsar covid-nedstängningar och beger sig ut på gatan

Nu finns det invånare i Shanghai som båda festat och sjungit öppet på gatan innan polis har avbrutit tillställningarna, framgår det.

Bland invånarna råder stor frustration över de långa nedstängningarna där hundratusentals dessutom satts i karantän i trånga utrymmen för att begränsa covid-smittan.

Shanghais lockdowns och Kinas noll-covid-politik har inte bara drabbat Kina, det har även spätt på problemen i de globala leveranskedjorna och för de inhemska industriföretagen har det inneburit betydande vinsttapp.

Från Peking är dekretet att åtgärderna behövs för att rädda liv och hälsa. Samtidigt är läget politiskt känsligt för kommunistpartiets ledare, president Xi Jinping där frågan är om han kommer väljas för en tredje mandatperiod.

Reuters berättar att Kinas premiärminister Li Keqiang under ett krismöte i veckan konstaterade att Kinas tillväxt och ekonomiska svårigheter i dag i vissa avseenden är värre än under 2020.

ANNONS
ANNONS

På lördagen rapporterade Kina 362 nya corona-fall, vilket uppges vara en minskning från 444 fall dygnet före.

I Peking, som också infört stenhårda restriktioner med lockdowns, gick antalet nya covid-fall på fredagen ner från 29 till 24 under på ett dygn.

Läs även: Shanghai öppnar kollektivtrafiken efter lång lockdown [Dagens PS]