Dagens PS

SEC utreder Didi – angående taxiappbolagets börsnotering

Didi
Didis notering utreds nu i USA. Foto: Eugene Hoshiko, AP
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Den kinesiska taxiappjätten Didi Global utreds av amerikanska SEC gällande bolagets amerikanska börsintroduktion förra året. Representanter från Didi har sagt att de samarbetar med US Securities and Exchange Commission kring utredningen, “med förbehåll för strikt efterlevnad av tillämpliga kinesiska lagar och förordningar.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En talesperson från SEC har sagt till CNN Business att de inte kommenterar “existensen eller icke-existensen av en möjlig utredning.”

Didi genomförde en efterlängtad börsnotering på 4,4 miljarder dollar på New York Stock Exchange den 30 juni 2021, det största amerikanska aktieerbjudandet från ett kinesiskt företag sedan Alibabas börsdebut 2014.

Dagar senare förbjöd den kinesiska regeringen Didi från appbutiker i landet och inledde en utredning om dess hantering av kunddata. Myndigheter från den mäktiga cyberspaceadministrationen i Kina anklagade Didi för att bryta mot integritetslagar och utgöra en cybersäkerhetsrisk. Deras handlingar sågs också allmänt som ett straff för företagets beslut att notera sig utomlands i stället för i Kina.

Sjunkande aktiekurs

Dramat var dåliga nyheter för investerare: Didis aktiekurs föll nästan 20 procent den första handelsdagen efter förbudet.

Sedan dess har amerikanska tillsynsmyndigheter haft ett mer försiktigt tillvägagångssätt mot kinesiska börsintroduktioner: I juli sa SEC till sin personal att be om mer underlag från kinesiska företag som vill bli börsnoterade i USA innan de godkänner deras noteringsplaner.

Dramat drabbade även Didis inhemska verksamhet. Företaget rapporterade en förlust på 4,7 miljarder dollar för tredje kvartalet 2021. Bolagets intäkter sjönk med 1,7 procent från samma period ett år tidigare.

Avnotering från NYSE

Under påtryckningar från kinesiska tillsynsmyndigheter tillkännagav Didi i december att de skulle påbörja processen med avnotering från NYSE och övergå till Hong Kong börsen. Företaget kommer att hålla ett aktieägarmöte den 23 maj i Peking för att rösta om avnoteringsplanen, sa de i ett uttalande i slutet av förra månaden.

Didis aktier har tappat 86 procent av sitt värde sedan börsintroduktionen i juni förra året.

Läs mer: Expert spår “game over” för Kinabolag i USA

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS