Dagens PS

SEB:s kollaps – tappade en miljard i minuten

SEB:s vd Johan Torgeby. (Foto: TT)
SEB:s vd Johan Torgeby. (Foto: TT)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 12 nov. 2021Publicerad: 15 nov. 2019

Efter beskedet att SEB dras in i penningtvättshärvan rasar aktien på Stockholmsbörsen. Dagens nedgång innebär största tappet sedan finanskrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEB meddelade på fredagsmorgonen att de kommer att medverka i ett kommande program av Uppdrag granskning.

Programmets fokus är misstänkt penningtvätt i Baltikum, och som en följd sjönk aktien med över 14 procent i den inledande handeln – det största tappet på en dag sedan finanskrisen, enligt Dagens industri.

Aktien var efter 20 minuter back över 14 procent, vilket motsvarade ett tapp i börsvärde på 29 miljarder kronor – alltså över en miljard kronor i börsvärde per minut.

SEB skriver i pressmeddelandet att “De (Uppdrag granskning, reds. anm.) uppger att de har material som inkluderar SEB”.

Det kommande avsnittet av SVT:s Uppdrag granskning kommer att vara inriktat på penningtvätt i Baltikum och och om stora banker som Swedbank och SEB:s varit involverade i detta, utöver vad som redan avslöjats. Swedbank gick förra veckan ut och meddelade att Uppdrag granskning åter igen har kontaktat dem i samma ärende.

I en kommentar till Dagens Industri säger Nordnets sparekonom Frida Bratt:

“SEB har haft stor verksamhet i Baltikum, så egentligen har det legat och bubblat lite. Det är svårt att se att man kan ha så stor verksamhet i Baltikum utan att ha drabbats av misstänkta penningtvättstransaktioner”.

I sitt uttalande skriver SEB också att “om det skulle framkomma ny information som vi inte haft kännedom om sedan tidigare kommer SEB omedelbart att vidta åtgärder”.

ANNONS

I skrivande stund är SEB-aktien back drygt 12 procent.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Möjlighet – teckna i erfaren spelutvecklare
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS