Dagens PS

SAS gör börs-sorti med miljardförlust – skyller på svaga kronan

SAS vd Anco van der Werff har nu lämnat den sista rapporten för flygbolaget som börsnoterat bolag. Förlusten dubblas där den svaga svenska valutan pekas ut som en stor orsak av flygbolaget.
SAS vd Anco van der Werff har nu lämnat den sista rapporten för flygbolaget som börsnoterat bolag. Förlusten dubblas där den svaga svenska valutan pekas ut som en stor orsak av flygbolaget. (Foto: Christine Olsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 30 maj 2024Publicerad: 30 maj 2024

SAS kvartalsrapport på torsdagsmorgonen var den sista på börsen för det anrika bolaget. Exakt avnoteringsdatum är inte satt men någon gång på sensommaren är vd:ns prognos.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SAS (börskurs SAS) lämnar börsen med röda siffror. Förlusten landade på 3 070 miljoner kronor före skatt under februari till april, en fördubblad förlust jämfört med samma period ifjol.

SAS ökar antalet passagerare

“Den svaga kronan skadar oss otroligt”, säger vd Anko van der Werff i en intervju med DiTV på rapportmorgonen.

På den positiva sidan så ökar antalet passagerare för flygbolaget.

“Antalet passagerare som reste med SAS under första halvåret ökade till 10,6 miljoner, en ökning med 7,3 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Den ökade efterfrågan från passagerarna ledde till att våra rörelseintäkter ökade med 12 procent jämfört med motsvarande period föregående år och landade på 18,9 miljarder SEK för första halvåret. Biljettförsäljningen var stark under första halvåret och
vi hade ett stabilt kassaflöde från den löpande verksamheten”, skriver flygbolagets vd i rapporten.

Men det räcker alltså inte för att rädda bolaget kvar på börsen.

“Vi har varit tydliga med att vi inte tror på någon återhämtning för aktien”, säger Anko van der Werff till DiTV apropå de spekulationer som förekommit i aktien trots beskedet i höstas att aktien ska avnoteras.

ANNONS

Senaste nytt

Det händer med Eurobonus-poängen

ANNONS

Det var den 3 oktober som SAS offentliggjorde att de fått nya ägare som ett sätt att rädda bolaget från konkurs.

Ett konsortium av europeiska flygjätten Air France-KLM tillsammans med investmentbolagen Castlelake och Lind Invest samt danska staten tog över som storägare i bolaget. Uppgörelsen gjorde samtidigt att SAS-aktien blev värdelös.

“Finns inte ett enda skäl till att SAS kollapsat men bränslepriserna efter Rysslands invasion, strejkerna och den svaga kronan har alla adderat upp till en ohållbar situation. Det är inte EN faktor utan kombinationen av fem till sex stycken som skapat situationen”, analyserar SAS vd anledningen till att det anrika skandinaviska flygbolaget hamnade i det utarmande ekonomiska läget.

Exakt när sista handelsdag blir är inte spikat men till DiTV säger Anko van der Werff att det förmodligen kan ta till juli eller augusti.

Flygbolags-vd:n lämnar också ett lugnande besked till alla som kunder som oroats för sina Eurobonus-poäng. Alla poäng och förmåner kommer att vara kvar inom SAS även med de nya ägarna informerar han.

Läs mer:

Skulle rädda SAS – visar storförlust. Dagens PS

SAS vd efter NY-beskedet: “Milstolpe”. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS