Dagens PS

Så ska EU bryta ryskt gasberoende

naturgas
EU håller på att planera bort från sitt ryska gasberoende. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 19 maj 2022Publicerad: 19 maj 2022

Nu har EU avslöjat konkreta planer på hur unionen ska bryta sitt ryska gasberoende. De innefattar mer grön energi och andra gasleverantörer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De nya uppdaterade planerna innefattar hur EU ska avstyra den omedelbara krisen och även bli av med sitt ryska gasberoende fram till 2030, skriver BBC.

EU ska avbryta sitt ryska gasberoende

Fokus ligger på tre viktiga ämnesområden: att förbättra energieffektiviteten, utöka användningen av förnybar energi och säkra icke-ryska leverantörer av olja och gas.

Kritiken har haglat över EU för sin dubbelmoral när man varje år pumpar in 400 miljarder euro till Ryssland – och därmed finansierar kriget i Ukraina. I utbyte står Ryssland för omkring 40 procent av naturgasen till EU och 27 procent av oljan.

Den nya så kallade REPowerEU-planen beräknas kosta 210 miljarder euro över de närmaste 5 åren.

“Vi tar vår ambition till en ny nivå”, uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon lade fram de nya planerna i Bryssel.

Skära ner på energikonsumtionen

Att skära ner på energikonsumtionen är ett billigt och effektivt sätt att minska på beroendet, och där ska byggnader isoleras bättre samtidigt som unionens konsumenter uppmanas att skära ner på hur mycket energi de använder. Sammanlagt ska energiförbrukningen inom EU minskas med 13 procent till 2030.

ANNONS

Samtidigt ska skiftet till gröna energikällor gå fortare där 113 miljarder euro har öronmärkts till en “massiv uppskalning av förnybar energi” och ny väteinfrastruktur, samtidigt som ny lagstiftning ska göra det lättare att få tillstånd att bygga sol- och vindkraftsparker.

Trots alla gröna energikällor kommer EU fortsatt vara beroende av fossila källor ett bra tag till så därför investeras 12 miljarder euro i gasledningar och terminaler för att förbättra tillgången till gas- och olja från andra länder, inklusive Egypten, Israel och Nigeria.

Att EU vägrar släppa sitt fossila beroende får fortsatt kritik från miljöorganisationer.

“Det så kallade REPowerEU innehåller användbara och nödvändiga steg mot förnybara lösningar, men det har samtidigt med nästan 50 fossila infrastrukturprojekt och utbyggnader”, säger Eilidh Robb på Friends of the Earth.

Läs även: Förvirring i EU efter dubbla gas-budskap

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS