Dagens PS

Ryssland vill att Ukraina inför den svenska modellen

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov antydde i januari att vare sig Sverige eller Finland kommer ansluta sig till Nato, nu föreslår Ryssland att även Ukraina ska vara alliansfritt
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov antydde i januari att vare sig Sverige eller Finland kommer ansluta sig till Nato, nu vill Ryssland att även Ukraina ska vara alliansfritt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 mars 2022Publicerad: 16 mars 2022

I förhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina föreslår Ryssland att Ukrainas säkerhetspolitiska status ska bli som Sveriges, alliansfri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland har tidigare påtalat att den svenska modellen är ett föredöme och definierat den som neutralitetspolitik, nu kommer ett förhandlingsutspel i samtalen med Ukraina där Sverige och Österrike föreslås stå modell för Ukrainas framtida säkerhetspolitik, det skriver Dagens Industri.

”Det är ett alternativ som diskuteras nu, och skulle kunna betraktas som en kompromiss”, säger Kremltalespersonen Dmitrij Peskov, enligt nyhetsbyrån AFP, skriver Di.

Hot om konsekvenser

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov antydde i januari att vare sig Sverige eller Finland kommer ansluta sig till Nato, det är ett uttalande som har följts upp av hot om militära och politiska konsekvenser.

Enligt Di meddelar presidentkansliet i Kiev att Ukraina inte är intresserat av den svenska och österrikiska modellen, trots att president Volodymyr Zelenskyj i tisdags konstaterade att ett Natomedlemskap troligtvis inte är aktuellt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: USA skickar enormt militärt stödpaket till Ukraina

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS