Dagens PS

Sveriges risfabrik - siktar på matvarujättarna

Sveriges risfabrik, Nordic Rice
Nordic Rice genomför kapitalanskaffning för att kunna bygga upp ett rislager. Målet är att inom kort kunna leverera till kunderna, som redan nu efterfrågar bolagets produkter.
ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice
Uppdaterad: 30 jan. 2024Publicerad: 16 dec. 2020

Haider Al-Kaizhwan kom till Sverige som fyraårig flykting. Efter en barndom som till en stor del spenderades i Årsta Partihallar är han i dag huvudägare i Nordic Rice – som äger Sveriges enda risfabrik. ”Min pappa lärde mig tidigt att många verksamheter kan stanna men inte mat”, säger Haider Al-Kaizhwan i en intervju med Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Emissionen är avslutad.

Nordic Rice, där Haider Al-Kaizwans är huvudägare och vd, genomför en så kallad pre IPO-runda på högst 15 Mkr, varav cirka 5 Mkr redan omfattas av teckningsförbindelser. Bolaget äger och driver Sveriges enda risfabrik – och en av Nordens två – där råris förädlas och planerar en börsnotering inom ett år.

Haiders Al-Kaizwans historia inom grossistbranschen sträcker sig dock längre tillbaka än förvärvet av risfabriken i Eskilstuna.

”När vi kom till Sverige startade pappa direkt en torghandel i Skärholmen där han sålde frukt och grönt. Den verksamheten utvecklades sen i Årsta Partihallar – till en grossistverksamheten – och jag har ju själv sedans barnsben vuxit upp i både torghandeln och i Årsta Partihallar”, berättar han.

Skolad i partihallarna

Han förklarar att uppväxten vid pappans sida inom grossistnäringen lärde honom mycket om livsmedel. Men framförallt väckte det ett intresse att arbeta inom branschen.

”Min pappa lärde mig tidigt att många verksamheter kan stanna men inte mat och det ser man i dag i Coronatider. Många verksamheter har stannat upp men mat fortsätter att leverera”, förklarar han.

Grossisthandlare vid en ung ålder

ANNONS

Efter skolningen i torghandeln och partihallarna bestämde sig Haider Al-Kaizwhan att starta eget. Redan som sextonåring åkte han till matmässan i Bryssel med avsikten att importera livsmedel – och han har fortsatt sedans dess.

Haider Al-Kaizwans affärer inom grossistnäringen fortsatte efter Brysselbesöket och hans grossistverksamhet, Hot Chilly, beräknas att omsätta 100 miljoner kronor i år.

”Vi har listningar på alla kedjor och väldigt stora produkter ute”, säger han.

Siktar på matvarujättarna

Kontakterna både inom Sverige och utomlands har kommit väl till pass för Nordic Rice, där Hot Chilly är en kund.

Bolaget genomför kapitalanskaffningen för att kunna bygga upp ett rislager. Målet är att inom kort kunna leverera till kunderna, som redan nu efterfrågar bolagets produkter.

”Det vi fokuserar mest på nu är ”private label”-affärer, det vill säga Icas, Coops och Axfoods egna varumärken”, förklarar Haider Al-Kaizwhan.

Möter hushållens växande efterfrågan

ANNONS

Att Nordic Rice redan har kunder är inte överraskande. Ris är förvisso ingen nymodighet men Haider Al-Kaizwhan menar att invånare med rötter utomlands har resulterat i en ökad efterfråga.

”De flesta som har kommit de senaste åren har kommit från mellanöstern och där konsumerar man ris varje dag och då har konsumtionen ökat”, säger han.

Läs mer: Höglönsam svensk risfabrik gör nyemission

Erbjudandet i korthet:

Erbjudandet omfattar aktier i Nordic Rice AB (publ). Emissionsinstitut är Eminova Fondkommision AB, Stockholm.

Emissionsbelopp: Högst 15 000 000 kronor.
Antal nya B-aktier: Högst 2 500 000.
Teckningskurs: 6 SEK per B-aktie.
Teckningstid: 25 november – 18 december 2020 (förlängd från 9/12).
Likviddag: 12 december 2020.
Teckningspost: 1 000.
Utspädning: 33,33% vid full teckning.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice

PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS PS Emissionsservice
ANNONS PS Emissionsservice

PS Emissionsservice skriver artiklar på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar är annonser och reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS