En sverigedemokrat, Bo Broman, tar över som ordförande i riksbanksfullmäktige efter Susanne Eberstein (S), skriver Svenska Dagbladet. Det är första gången som partiet har en representant på den posten.

ANNONS

Beslutet fattas på torsdagens möte, och Bo Broman säger till SvD att han ser det som en stor ära. Riksbanksfullmäktiges roll är att övervaka Riksbankens arbete och att utse myndighetens direktion. I övrigt sker Riksbankens arbete separat, utan större politiskt inflytande.

Ordföranden och vice ordföranden på posten brukar få sitta med på direktionens möten, till skillnad från övriga fullmäktige. Tomas Eneroth (S) är föreslagen som vice ordförande.

Sverigedemokrat med bakgrund som ekonomichef

Bo Broman har suttit i riksdagen sedan 2018 och var dessförinnan Sverigedemokraternas ekonomichef. Yrkesmässigt har han en bakgrund i hotellbranschen. I Riksbankens fullmäktige har han haft en plats de senaste fyra åren.

Riksbanksfullmäktige hamnade under lupp förra året då de kritiserades för att inte med tillräcklig skärpa undersöka anklagelser om jäv i direktionen. Riksbanken hade då givit coronastöd åt bolag som ledamöter ägde aktier i. Bo Broman väljer att inte kommentera diskussionen om jäv i samband med sitt tillträde.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Underhuggare fick granska riksbankschefen [Dagens PS]