Dagens PS

Riksrevisionen granskar LKAB:s omställning – kan bli fiasko

LKAB:s omställning
LKAB:s omställning ska granskas av Riksrevisionen. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 mars 2024Publicerad: 12 mars 2024

Tunga röster har varnat för att LKAB:s gröna omställning kan bli ett stort nationalekonomiskt fiasko. Nu ska Riksrevisionen granska om det ligger något i den kritiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kritiken har haglat tätt mot den statliga gruvjätten LKAB:s satsning på att ställa om sin försäljning av järnmalmspellets till produktion av järnsvamp.

I november i fjol kom en forskningsrapport finansierad av det privata näringslivet där Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi varnar för att det kan bli riktigt dyrt för statskassan, särskilt om tekniken inte visar sig vara så optimal som bolagen hoppas.

“Då kommer det här bli en helt misslyckad investering och en enorm kapitalförstöring”, sa Magnus Henrekson då.

Även flera medier som Affärsvärlden och Dagens industri har gjort kritiska granskningar om saken, vilket Dagens PS också rapporterat om.

LKAB:s omställning ska utvärderas

Nu ska även Riksrevisionen granska LKAB:s gröna omställning och se om det ligger något i kritiken. Riksrevisionen är en oberoende myndighet under riksdagen med uppgift är att granska vad statens pengar går till och hur effektivt de används.

”Det är alltid intressant för oss när en myndighet eller statligt bolag planerar en så omfattande åtgärd. Förutom investeringens storlek så har det ju också en stor påverkan på energisystemet. Det är väldiga mängder el som LKAB och andra bolag i Norrland förväntas använda”, säger Magnus Landergren, projektledare av LKAB-granskningen på Riksrevisionen, till Affärsvärlden.

Tar 12 till 15 månader

ANNONS

”Det första steget är att vi spenderar någon månad eller två med att ta fram ett upplägg för hur vi ska genomföra granskningen. Sedan fattas beslut om att granskningen ska genomföras eller läggas ner”, säger han.

Om det resulterar i en granskningsrapport till Riksdagen så tar den vanligtvis mellan 12 och 15 månader.

Läs även: Forskarens hårda dom: Skrota H2 Green Steel (Dagens PS)

Läs även: Klart: Anders Borg greppar LKAB-klubban (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS