Putins Ryssland ska bort från uranmarknaden så snabbt som möjligt, beslutades vid en konferens för kärnkraftsindustrin i samband med G7-mötet i Japan.
Ny plan: Så ska Putin bort från uranmarknaden
Mest läst i kategorin
Kanada, Frankrike, Japan, Storbritannien och USA har åtagit sig att gemensamt avlägsna Ryssland från de globala försörjningskedjorna kring kärnkraft, rapporterar Reuters.
Rysslands Rosatom är – trots kriget och sanktionerna mot landet – fortfarande världens största exportör av kärnreaktorer och kärnbränsle som uran.
“Detta avtal kommer att användas som grund för att driva Putin ut från kärnbränslemarknaden helt och hållet, och göra det så snabbt som möjligt”, säger Storbritanniens energiminister Grant Shapps enligt Bloomberg.
Åtagandet skedde vid en konferens för kärnkraftsindustrin i samband med G7-mötet i Sapporo, Japan.
Som motivering finns bland annat att Ryssland visat sig oansvarigt när de ockuperat kärnkraftverken i Zaporizjzja och Tjernobyl i Ukraina.
USA och dess europeiska allierade har enligt Bloomberg i ett år övervägt tuffa sanktioner mot Rysslands kärnkraftsmarknad, men ännu inte kommit till något beslut. Det finns en oro för att det skulle bli väldigt dyrt att stänga ute Rosatom från uranmarknaden, då exempelvis en fjärdedel av USA:s anrikade uran kommer från Ryssland. I Europa är beroendet ännu större.
“Vi har tillåtit oss själva att bli beroende av för få försörjningskällor”, säger Dan Poneman, verkställande direktör för Centrus Energy Corp., ett företag som försöker starta om en amerikansk urananrikningsindustri.
“Det kommer att ta fyra eller fem år att ersätta den kapacitet som världen har kommit att förlita sig på.”
Läs även: Varning för ryskt uran – smugglas till EU
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.