Dagens PS

Guldpriset rusar – folk säljer gamla avlagda smycken

Fler och fler säljer trasiga och avlagda guldsmycken nu när guldpriset stiger
Fler och fler säljer trasiga och avlagda guldsmycken nu när guldpriset stiger. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 mars 2023Publicerad: 23 mars 2023

Guldpriset ökar och folk tjänar pengar på att sälja sina trasiga och oönskade guldsmycken, enligt en gemmolog kommer den här trenden växa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Priset på guld väntas nå upp över 2 000 dollar per uns, över 21 000 kronor, och privatpersoner säljer allt mer av sina gamla avlagda smycken, det rapporterar Kitco News.

Guldpriset steg hela tiden

Tobina Kahn, ordförande för House of Kahn Estate Jewellers i Chicago, hade förra veckan ​​rekordmånga kunder som ville sälja sina guldsmycken, och dra fördel av det höga guldpriset.

“Jag har gjort det här i 50 år och har inte sett något liknande. Om du hade stannat i vår butik i 20 minuter extra hade du fått ett högre pris för ditt guld. Från det att jag lade guldet på vågen för att trycka på återställningsknappen hoppade priset 20 dollar”, säger hon till Kitco News.

Hon menar att eftersom alla nu oroar sig för ekonomin och banksektorn är det inte konstigt att folk säljer sina oönskade guldsmycken.

Vill omvandla guldet till pengar

Medan investerare fortfarande bearbetar den pågående bankkrisen efter Silicon Valley Banks, Credit Suisses och Signature banks kollapser, har guldpriset hamnat långt över 1 900 dollar, cirka 20 000 kronor.

Tobina Kahn säger att konsumenter är ivriga att omvandla sitt guld till amerikanska dollar och att känslan inte är desperation eller rädsla, utan positiv.

ANNONS

“Jag tror att våra kunder ser affärsrubrikerna och guldpriset för första gången på länge och drar nytta av marknaden. Våra kunder tar in sina gamla smycken som har legat i en byrålåda i flera år, eller det där ena örhänget för att de har tappat det andra”, säger hon till Kitco News.

Hon tillägger att folk fortfarande tror på sin bank, men att de också inser att det nu är ett gyllene tillfälle att sälja guld och hon förväntar sig att fler kommer sälja sitt guld när priset så småningom passerar 2 000 dollar per uns.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Guldfebern stiger – väntas krossa gamla rekordet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS