Dagens PS

En kvinnas bästa vän – frågan är bara om den är äkta?

diamanter
Allt fler väljer labbodlade diamanter till förlovnings- och vigselringar. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

När många vill köpa diamanter men kanske inte riktigt har råd finns det numera en utväg. Labbodlade diamanter är trenden som inte leder till hål i plånboken, men som samtidigt skapar nya frågetecken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den glimmar och ser för det otränade ögot ut som vilken diamant som helst. Prislappen är dock på en helt annat nivå. Det har gjort att lappodlade diamanter har fått ett rejält uppsving och såldes globalt för 12 miljarder dollar förra året, en ökning med 38 procent på ett år.

Priset på äkta diamanter har samtidigt minskat kraftigt sedan pandemin, och det sägs delvis bero på att det numera finns allt fler labbodlade ädelstenar på marknaden. Även priset på labbodlade diamanter har störtdykt, de har minskat med 59 procent de senaste tre åren.

Allt fler vill ha labbodlat

Labbodlade diamanter tillverkas under extremt tryck och värme som återskapar hur diamanter bildas i naturen. Kemiskt, fysiskt och optiskt är de identiska med naturliga diamanter. Eftersom priset ligger på cirka 25 till 10 procent av en naturlig diamant så väljer allt fler den labbodlade varianten till sina förlovningsringar.

Det finns dock några saker att tänka på för den som funderar på att köpa en billigare diamant-version.

Labbodlade diamanter kommer antagligen inte ha något andrahandsvärde, samtidigt som hela den nya trenden kan spricka när som helst.

“Den växer så snabbt att jag skulle vilja beskriva den som en bubbla”, säger Paul Zimnisky, en diamantanalytiker som är baserad i New York.

Översvämmar marknaden med diamanter

ANNONS

Samtidigt som äkta diamanter är en investering för livet och som går att sälja om och om igen så ser alla nya tillverkade diamanter ut att översvämma marknaden, skriver CNBC.

“Det är väldigt svårt att sälja vidare en labbdiamant, och eftersom priset blir lägre tror jag inte att det kommer att finnas en återförsäljningsmarknad för labbdiamanter,” uppger Paul Zimnisky vidare.

Läs även:

Perfekt blå diamant såldes för halv miljard – Dagens PS

EU nära förbud mot blodsdiamanter från Ryssland – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS