Dagens PS

Billigare att ersätta kol med förnybar energi än med gas

kol
Det är nu billigare att ersätta kol med förnybar energi än med gas. (Foto: Ajit Solanki/TT)
Annika Wihlborg
Annika Wihlborg
Uppdaterad: 18 maj 2022Publicerad: 18 maj 2022

Rekordhöga kol- och gaspriser har pressat upp priserna för både konsumenter och företag, men det kan finnas en fördel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt resultaten från klimatanalysföretaget TransitionZero är det nu billigare att byta från kol till ren energi, jämfört med att byta från kol till gas, tack vare de sjunkande kostnaderna för förnybar energi och batterilagring, i kombination med den stigande volatiliteten i gaspriserna.

“Koldioxidpriset som behövs för att stimulera övergången från kolproduktion till förnybar energi för lagring har sjunkit till ett negativt pris”, säger Jacqueline Tao, analytiker på TransitionZero.

“Så i huvudsak betyder det att du faktiskt kan byta till förnybara energikällor till en kostnadsbesparing”, sa hon till CNBC:s “Street Signs Asia” på onsdagen.

Kostnaden har sjunkit med 99 procent

Rapporten hävdar att den globala genomsnittliga kostnaden för att byta från kol till förnybar energi har sjunkit med 99 procent sedan 2010, jämfört med att byta från kol till gas.

Med hjälp av sitt Coal to Clean Carbon Price Index mätte företaget kolprisnivån som krävs för att motivera 25 länder att byta bränsle, från befintligt kol till förnybara energikällor som ny landbaserad vind- eller solcellsenergi plus batteri enligt CNBC.

Utmanar naturgasens position

Deras resultat visar att kolpriset som krävs för att stimulera omställningen av kol-till-ren energi har rasat till -62 USD per ton koldioxid som släpps ut i genomsnitt 2022. Det är jämfört med 235 USD/tCO2 för att motivera dem att byta från kol till gas.

ANNONS

Detta utmanar platsen för naturgas som ett “brobränsle” för övergången från kol till förnybar energi som vind, sol och andra förnybara energikällor. Traditionellt har gas ansetts vara en bro från kol till förnybart eftersom förbränning av gas har en lägre kolintensitet än förbränning av kol.

Priset på kol till ren kol varierar mellan regioner, och bilden är inte “lika rosa” i Asien jämfört med EU på grund av skillnader i marknadsstruktur och bränsleprismekanismer, sa Tao.

Högre kostnader i Sydostasien

Sydostasiatiska länder som Indonesien, Filippinerna och Vietnam står fortfarande inför en relativt hög kostnad för att gå direkt över till förnybar energi från kol. Enligt Tao har dessa länder traditionellt släpat efter i omställningen av förnybar energi på grund av subventioner av fossila bränslen till inhemska producenter av kol och gas.

Läs även: Gaskrisen förvärras, Ryssland inför sanktioner

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS