Vad skulle krävas för att sälla sig till världens rikaste grupper? Här kommer svaret och landet som kräver mest kapital för att du ska platsa bland de mest förmögna.  

ANNONS

Det första som kan sägas om rikedomen i världen är att de rika blir rikare och de fattiga, fattigare.

Det framgår av fastighetskonsultföretaget Knight Franks årliga rapport, som visar på att kända faktorer som pandemin, och inflationens stigande levnadskostnader vidgar klyftan mellan rika och fattiga nationer, skriver Bloomberg.

Låginkomsttagare hårt drabbade

Tittar vi på hushåll med låg inkomst världen över har bördan av inflationen gjort att stora delar av den redan ansträngda inkomsten går till mat och bostad.

En verklighet som kan ställas mot världens 500 rikaste personer som kunnat addera närmare 600 miljarder dollar till sina sammanlagda förmögenheter i år, enligt Bloomberg Billionaires Index.

Detta trots att det globala antalet ultrarika individer sjönk med 3,8 procent under 2022, vilket delvis kan förklaras med att länder som Förenade Arabemiraten och Saudiarabien återhämtat sig förhållandevis snabbt i takt med att energipriserna stabiliserats.

Rikedom varierar

Viktigt att förstå när man betraktar världens rikaste individer är förstås också att definitionen av vad rikedom är, varierar beroende på var i världen du geografiskt befinner dig.

ANNONS
ANNONS

Vill du till exempel sälla dig till rikaste procenten i USA förutsätter det en rikedom på 5,1 miljoner dollar, motsvarande 53,7 miljoner kronor.

Motsvarande siffra i Schweiz och Australien ligger enligt Knight Frank på 6,6 miljoner respektive 5,5 miljoner dollar, vilket är de näst högsta ingångspunkterna till den rikaste procenten.

miljonär
Nivåerna av individuell rikedom som måste uppnås i respektive land enligt Knight Franks sammanställning.(Foto: Knight Frank)

Från 600 000 till 130 miljoner

Som lägst i Knight Franks studie rankar Filippinerna, som kräver ett nettovärde på 57 000 dollar, motsvarande 600 000 kronor för att du ska bli en del av landets rikaste grupp.

Ett belopp som behöver multipliceras 200 gånger, om du ska räknas som rik i landet som kräver som allra mest.

Det landet heter Monaco.

Niosiffrig förmögenhet

Här behöver du ha en niosiffrig förmögenhet för att hanka dig fram som förmögen. Närmare bestämt då ett minimum på 12,4 miljoner dollar om du vill vara en del av Monacos rikaste grupp, vilket motsvarar 130 miljoner kronor.

Då kan du även åtnjuta lyxen att kringgå inkomst- eller kapitalvinstskatt, vilket sannolikt underlättar.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa mer om börs, finans och näringsliv? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Relaterade artiklar: 

De rikaste amerikanerna ärver och blir ännu rikare [Dagens PS]

Här är Sveriges dollarmiljardärer – lista på de rikaste [Dagens PS]

Läs även: Här är det dyrast i världen att köpa vin [Dagens PS]