En av Aftonbladets läsare råkade ut för hänsynslösa investeringsbedragare som skickligt lurade av henne en miljon kronor, nu vill hon varna andra.

ANNONS

I somras såg läsaren en annons om att investera i kryptovaluta, en kändis påstods ha tjänat mycket på detta och det hela såg trovärdigt ut, varför läsaren anmälde intresse. Sen ringde snabbt tre personer henne från svenska nummer, det skriver Aftonbladet.

De hjälpte henne att göra överföringar och kryptokontot växte snabbt, tills saldot en dag var borta. Sammanlagt blev hon av med ungefär en miljon kronor, hennes livsbesparingar. Hon säger att hon skäms, men vill varna andra genom att berätta.

Patrik Kågegård, polisinspektör på Bedrägerisektionen Region Väst, säger att det rätt vanligt med investerings­bedrägerier. Enligt honom är den vanligast metoden att man klickar på en annons eller länk där man ombeds fylla i namn och telefonnummer och sedan blir kontaktad av ”investeringsföretaget”.

Polisens råd

Den som ringer upp kan tala både svenska och engelska och man ombeds ofta börja med att investera en liten summa. Sedan får man inlogg till sin ”egen” sida och kan se hur investeringen växer och man uppmanas att investera mer.

”Både vinsten och plattformen du ser dina pengar växa på existerar inte utan dina pengar går någon helt annanstans”, säger Patrik Kågegård till Aftonbladet.

Polisen råd är att aldrig investera pengar efter att ha klickat på en annons eller länk online och att aldrig installera ett program på uppmaning av en okänd person, eller släppa in någon okänd person i sin dator. Risken är att de är en investeringsbedragare.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: FI varnar – se upp för bitcoinbedragare [Dagens PS]