Dagens PS

Oljepriset har kraschat: Borrar tystnar i USA

Oljepriset sänker USA:s oljeindustri
Oljeproducenter i USA varnar för att det pressade oljepriset kommer att sänka USA:s oljeproduktion. (Bild: Getty Images / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 30 apr. 2025Publicerad: 30 apr. 2025

Oljepriset har rasat med över 15 procent i april – den största månadsnedgången på mer än tre år. Men det är inte bara investerare som skakar på huvudet. Även amerikanska oljeproducenter börjar dra i nödbromsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samtidigt som priset faller under 60 dollar fatet – smärtgränsen för många amerikanska skifferfält – höjer branschjätten Halliburton ett varningens finger. Deras kunder tvekar nu inför årets borrplaner.

Från att ha hyllat nya regulatoriska lättnader under president Donald Trump, oroar sig nu aktörer över prispress, tullar och makroekonomiskt kaos.

Läs mer: Hittat guld på tomten? Då får du inte behålla det. Dagens PS

Halliburton: Skifferboomen bromsar in

När Jeff Miller, vd för Halliburton, talade under bolagets kvartalsrapport i veckan var budskapet tydligt: amerikanska oljeproducenter omprövar sina strategier, rapporterar Oilprice.com.

Intäkterna från Nordamerika har fallit med 12 procent jämfört med förra året. Aktiviteten inom landbaserad utvinning minskar, särskilt inom så kallad “stimulation” – en central del i fracking-processen.

Halliburton, som är mest exponerat mot just den amerikanska skiffermarknaden, varnar för att lågprisnivåer kan tvinga fram neddragningar och till och med utrangering av utrustning.

”De senaste tre veckorna har varit extremt dynamiska,” sa Miller. ”Handelsläget, ekonomisk oro och ett snabbt återtåg av OPEC-produktion har tillsammans pressat priserna.”

Oljepriset havererar
Få marknader är förskonade från paniken på marknaden. Oljepriset backad över 16 procent på tre marknadsdagar i början av april. (Bild: Canva)
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Oljepriset i perfekt storm

Bakom prisfallet ligger en rad samverkande faktorer – flera av dem politiskt drivna. I korthet ser läget ut så här:

  • Brent och WTI har fallit med över 15 procent i april, till strax över 63 respektive 59 dollar per fat.
  • Tullarna från Trumpadministrationen har pressat både utrustningskostnader och efterfrågan, särskilt i Kina.
  • OPEC+ väntas diskutera ytterligare produktionsökningar på sitt möte 5 maj.
  • U.S. crude inventories ökade med 3,8 miljoner fat bara senaste veckan, vilket tynger marknaden.
  • Förtroendet bland amerikanska producenter är lågt – flera varnar för en möjlig produktionsnedgång på över 1 miljon fat per dag om priset håller sig runt 50 dollar.

Trumps mål om billig energi får moteld

Det är inte bara världsekonomin som pressar oljepriset. President Trump har gjort det tydligt att han ser lägre energipriser som ett sätt att bekämpa inflationen. I offentliga uttalanden har han hyllat låga bränslepriser – men i oljebranschen växer frustrationen.

”Det går inte att tala om amerikansk energidominans och samtidigt sträva efter 50 dollar fatet,” skrev en anonym producent i Dallas Feds senaste energienkät. En annan kallade administrationens strategi för ”kaotisk” och oförutsägbar.

Samtidigt varnar Halliburton för att deras intjäning påverkas direkt av tullarna – även om de försöker mildra effekterna genom en diversifierad leverantörskedja.

Kan USA:s oljedominans överleva oljepriset?

Medan energiminister Chris Wright hävdar att industrin kommer klara sig även vid 60 dollar fatet, tyder siffrorna från Halliburton på att smärtgränsen närmar sig snabbt. Och det är inte bara vinsterna som står på spel – utan hela dynamiken i den globala oljeproduktionen.

ANNONS

Om utvecklingen fortsätter riskerar USA att förlora den position som världens största oljeproducent – något som kan få långtgående geopolitiska konsekvenser. För industrin handlar det nu om att hålla ut i en tid av turbulens, osäkerhet och alltmer ifrågasatt politisk stöd.

Läs även: Brant ras för Brentolja – största tappet sedan 2011. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS