Dagens PS

Skatteknepen – maxa fördelarna före nyår

skatten
I artikeln får du tips på hur du sänker skatten före nyår. Sköna tusenlappar står på spel. (Foto: Pixabay)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 10 dec. 2023Publicerad: 10 dec. 2023

Beloppet för gåvor med skatteavdrag har fördubblats, ta vara på det och sänk skatten rejält före nyår. Här är fler tips som ger dig skatterabatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens Industris Hans Bolander redogör för hur du kan sänka din skatt för 2024 – exempelvis genom gåvor – och kan tjäna tusenlappar.

Högsta möjliga belopp för gåvor med skatteavdrag fördubblades förra året till 12 000 kronor, förutsatt att pengarna går till social verksamhet eller forskning

Du kan sänka skatten med 25 procent med en gåva, men tänk på att värdet på gåvan måste uppgå till minst 2 000 kronor för att avdraget ska gå igenom.

Dessutom måste Skatteverket godkänna mottagaren av gåvan. Läs mer här om detta och skattereduktionen.

Fler goda råd som sänker skatten

Andra råd är att kvitta reaförluster med reavinster på dina aktier och fonder, passa samtidigt på att gå igenom ditt sparande.

Är du nöjd med utvecklingen? Inte. Då är det hög tid att stuva om börsportföljen.

Di förklarar att den som kvittar sina förluster på börsen mot kapitalvinster kan räkna hem ett förlustavdrag värt 30 procent, samtidigt framgår det att en kapitalförlust utan kvittning är värd 21 procent i sänkt skatt.

ANNONS

Det är klokt att fördela sina räntekostnader om ni är flera om ett lån. Räntekostnader upp till 100.000 kronor per person ger ett skatteavdrag på 30 procent. Därutöver är avdragsrätten bara 21 procent. Här är mer information om fördelning av ränteutgifter.

ANNONS

Senaste nytt

Viktigt att tänka på om du ISK-sparar

I övrigt är tipsen i artikeln att se över ISK-sparandet (investeringssparkonto) och eventuell kapitalförsäkring Tänk på att ett vanligt fondkonto kan vara bättre även ur skattesynpunkt beroende på hur avkastningen ser ut på ISK och för kapitalförsäkringen. Lär mer här.

Missa inte rot-och rut-avdraget, som inte får överstiga 75 000 kronor per person och år. Du kan göra avdrag på upp till 30 procent på rot-avdraget men maximalt 50 000 kronor.

Läs mer om vad som gäller för rot- och rutavdrag på Skatteverket.se.

Jobbar du extra vid sidan av din pension? Då kan du be Skatteverket dra mer än 30 procent för att undvika kvarskatt, är ytterligare ett råd av Di:s expert.

Läs även: Sparekonomen: Därför ska du löneväxla nu Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS