Dagens PS

Nu omvärderas Angela Merkels förbindelser med Ryssland

Ryssland oprovocerade attack på Ukraina gör att politiska analytiker nu omvärderar Tysklands förra förbundskansler Angela Merkels relation med Rysslands president Vladimir Putin
Rysslands oprovocerade attack på Ukraina gör att politiska analytiker nu omvärderar Tysklands förra förbundskansler Angela Merkels relation med Rysslands president Vladimir Putin. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 14 mars 2022Publicerad: 14 mars 2022

Rysslands krig i Ukraina gör att Tysklands forna ledare Angela Merkels förbindelser med Ryssland ses i ett annat ljus. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tysklands förra förbundskansler Angela Merkel var känd för att hålla diplomatiska förbindelser med Vladimir Putin, det var under hennes ledning som Tyskland ökade sina energiförbindelser med Ryssland, det rapporterar CNBC.

Rysslands oprovocerade attack på Ukraina gör att politiska analytiker nu omvärderar Angela Merkels relation med Rysslands president Vladimir Putin och hur Moskva kom att få så mycket makt över Europa.

förändring av tysk politik

Under Angela Merkels mandatperiod utökade Tyskland sina energiförbindelser med Ryssland och minskade sina försvarsutgifter, invasionen av Ukraina har lett till en dramatisk förändring av den tyska politiken.

Tysklands nya förbundskansler Olaf Scholz har gjort stora politiska förändringar som förkastar kärnpunkten i Angela Merkels utrikesekonomiska politik, det har Jacob Kirkegaard, vid den tyska tankesmedjan German Marshall Fund skrivit till CNBC i ett mejl.

“Tysklands ekonomiska utrikespolitik bygger inte längre på att ‘Ryssland är en stabilitetsorienterad aktör’, utan istället en aggressiv imperialistisk makt”, skrev Jacob Kirkegaard i sitt mejl.

Stoppade Nord Stream 2

I slutet av februari tillkännagav Olaf Scholz ett stopp för gasledningen Nord Stream 2, som började byggas 2018 när Angela Merkel var förbundskansler. Det ses som ett kontroversiellt projekt som skulle öka Tysklands import av rysk gas.

ANNONS

Daniela Schwarzer, vd för Europa och Euroasien vid tankesmedjan Open Society Foundation, menar att Angela Merkels stora misslyckande var att hon inte avbröt det energiprojektet i samband med Rysslands annektering av Krimhalvön 2014.

I stället fortsatte hon att backa upp projektet med gasledningen, trots att Ukraina och andra länder kände oro.

Tonat ned Rysslands hållning

År 2010 uppgick Tysklanda gasimport från Ryssland till cirka 36 procent av landets totala förbrukning och 2020 var importen från Ryssland cirka 65 procent, detta enligt statistik från Eurostat.

“Inget annat land har tonat ned Rysslands rebelliska hållning mot världsordningen som Merkels Tyskland”, säger Alberto Alemanno till CNBC, han är professor i EU-rätt vid H.E.C. Paris Business School.

Han menar att Nord Steram 2 symboliserar Angela Merkels eftergivenhet mot Ryssland så mycket att den nu illustrerar allt det som var fel i Tysklands hållning gentemot Ryssland genom att etablera ett ömsesidigt beroende som gjort Vladimir Putin starkare och Europa och Nato svagare.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nord Stream 2-stängning bekymrar inte Ryssland

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS