Norwegian vänder förlust till miljardvinst, men börsen är inte imponerad. Efter delårsrapporten rasar Norwegians aktie på Oslobörsen.

ANNONS

Norwegian tjänar pengar för första gången sedan pandemin startade. Trots en sommar som till stor del präglats av flygkaos, något Dagens PS rapporterat om, har det norska flygbolaget vänt underskott till miljardvinst. Under kvartal två 2022 omsätter flygbolaget 4,8 miljarder norska kronor (drygt 5,2 miljarder svenska kronor).

Börsen inte imponerad

Under juli hade Norwegian flest passagerare sedan starten av pandemin, 2, 2 miljoner. Även om siffrorna är positiva gör börsen tummen ned. Aktien har vid 16-tiden på torsdagen rasat med 7,6 procent.

”Vi är väldigt nöjda med att ha gjort en vinst på 1,4 miljarder kronor (drygt 1,5 miljarder svenska kronor), det är väldigt bra”, säger koncernchefen Geir Karlsen enligt norska E24.

”Med det sagt tror jag att vi kan säga att det varit ett blandat kvartal, där vi hade flera utmaningar.”

Norwegian höjer varningsflagg

Det man kan tänka sig att börsen reagerar på är varningsflaggorna inför framtiden. Norwegian slår i rapporten fast att de höga priserna på drivmedel kan påverka resultatet för 2022.

”Det makroekonomiska klimatet är osäkert, med höga energi- och drivmedelspriser, inflationspress, ändringar i valutapriser och möjliga störningar i den globala försörjningskedjan”, skriver man enligt E24.

”Sådana faktorer kan ha väsentlig påverkan på Norwegians affärer och finansiella resultat.”

Sämre än förväntat

Enligt flygbolaget har man delvis kompenserat för de ökande drivmedelspriserna med höjda biljettpriser.

Göteborgs Posten skriver att Norwegians resultat är sämre än väntat, och dagens kursfall gör att aktievärdet fallit 16 procent hittills i år.

ANNONS
ANNONS

Resultatet var sämre än väntat och på Oslobörsen faller Norwegian-aktien med cirka 7 procent, vilket utökar kursnedgången hittills i år till 16 procent. Det är inte bara de höjda priserna på drivmedel som naggat bolagets lönsamhet i kanten, utan också strejk, brist på personal, och kaos på flygplatserna.

Läs även: 2,2 miljoner passagerare flög med Norwegian i juli  [Dagens PS]

Läs även: Ryanair sätter in fler flyg – 1,5 miljoner extra stolar [Dagens PS]