Dagens PS

Norge: 45 procent högre lön men 85 procent dyrare pizza

I dag firar Norge sin nationaldag och firandet kostar för norrmännen, trots att norska löner är mycket högre än svenska är det dyrare att bo där.
I dag firar Norge sin nationaldag och firandet kostar för norrmännen, trots att norska löner är mycket högre än svenska är det dyrare att bo där. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 maj 2022Publicerad: 17 maj 2022

I dag är det den 17 maj, Norges nationaldag, och det är dyrt för norrmännen att fira dagen, mycket är dyrare där, även den norska kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Norska löner är nästan 45 procent högre än svenska. I Sverige var medellönen år 2020, enligt Statistiska centralbyrån, 36 100 kronor och i Norge var år 2021, enligt Statistisk sentralbyrå, den genomsnittliga månadslönen 50 790 norska kronor, nästan 52 327 svenska kronor.

Trots de högre lönerna är det mycket dyrare att leva i Norge. För de norrmän som vill fira sin nationaldag med god mat är det värt att handla maten i Sverige, detta trots att maten i Sverige är dyr, i jämförelse med övriga EU, det skriver Svenska Dagbladet.

Att gå på restaurang är också dyrt i Norge och priset på en pizza lyfts ofta fram som exempel, enligt SvD kostar en Calzone på pizzakedjan Peppes pizza 162 norska kronor, nästan 167 svenska kronor, medan en Calzone kostar 90 svenska kronor hos Don Corleone i Stockholm.

Även alkohol är dyrare i Norge, en liten burk Carlsberg Premium kostar i Norge 29,90 norska kronor, motsvarande 30,80 svenska kronor, men bara 11,90 kronor i Sverige, det skriver Svd.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Norge sparar vatten – uppmanar alla kissa i duschen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS