Efter USA:s anklagelser om vapenhandel mellan Nordkorea och Ryssland tillbakavisar tjänstemän i Pyongyang uppgifterna. Men Ryssland blir mer och mer beroende av andra sanktionerade länder för sin vapenanskaffning.

ANNONS

Under september har den amerikanska administrationen gått ut med uppgifter om att Ryssland vill köpa vapen av Nordkorea. Man har däremot inte presenterat några bevis för att en sådan handel faktiskt pågår, skriver Bloomberg.

Nordkorea har nu också i aggressiva ordalag avvisat varje anklagelse om att man levererar vapen till Ryssland och bett USA att ”hålla käften” (”keep it’s mouth shut”). Kommentaren kom genom den centrala nordkoreanska nyhetsbyrån i ett uttalanden från en icke namngiven statstjänsteman.

”Vi har aldrig exporterat vapen eller ammunition till Ryssland tidigare och vi planerar inte att exportera dem”, sade tjänstemannen också.

Samtidigt har Nordkorea klargjort att även om man inte levererar vapen till Ryssland i dag så anser man sig ha rätt att exportera dem i framtiden.

USA har inte presenterat bevis

Enligt försvarsexperter är det sannolikt att den satellitspaning som finns skulle kunna detektera om leveranser är på gång, åtminstone om det rör sig om några större volymer.

Vapnen skulle i så fall rimligen transporteras via järnvägsnätet, och den tillgängliga järnvägssträckan utgör ett litet område på ungefär 17 kilometer. Några rapporter om det finns emellertid inte. Det finns också stora svårigheter med en sådan transport av rent praktiska skäl.

Både Ryssland och Nordkorea omfattas av internationella sanktioner. FN har stärkt sanktionerna mot Nordkorea efter landets kärnvapentestningar 2017.

ANNONS
ANNONS

Om Ryssland vill köpa vapen från Nordkorea rör det sig antagligen om äldre vapen som är besvärliga att hålla i lager för dess militär. De ballistiska missiler som landet tidigare har ådragit sig kritik för är antagligen inte så eftertraktade för Ryssland eftersom sådan import skulle innebära ett större brott mot sanktionerna, säger vapenexperten Joost Oliemans till Bloomberg.

Dessutom skulle det bli dyrt för Ryssland att köpa dem.

Läs också:

Putin i nytt kärnvapenhot – ”Inte en bluff” [Dagens PS]