Storbanken Nordea överraskar i sin Q2-rapport och vd Frank Vang-Jensen konstaterar att bankens starka affärsutveckling håller i sig.

ANNONS

”Under andra kvartalet bibehöll vi vår starka affärsutveckling, ökade kundnöjdheten och fortsatte att göra ytterligare framsteg i enlighet med vår affärsplan och våra viktigaste prioriteringar”, skriver Nordeas vd Frank Vang-Jensen i delårsrapporten.

Bankens rörelsevinst blev 1 361 miljoner euro, bättre än analytikerna räknat med.

Förväntan var en rörelsevinst på 1 200 miljoner euro.

Även avkastningen på eget kapital överraskar medan räntenettot kommer in i linje med förväntan.

Totalt blev Nordeas intäkter i andra kvartalet 2 444 miljoner euro. Väntat var intäkter på 2 411 miljoner euro.

Provisionsnettot prickar i det närmaste förväntan.

”Bolånevolymerna steg med 6 procent och vi ökade återigen våra marknadsandelar i hela Norden. Aktiviteten på de nordiska bostadsmarknaderna saktade ner till följd av ökad ekonomisk osäkerhet och accelererande räntehöjningar. Efterfrågan från kunderna är emellertid fortsatt på historiskt höga nivåer”, skriver Vang-Jensen och fortsätter:

”Efterfrågan på företagslån – i synnerhet bland stora företag – har ökat och med vår nordiska plattform är vi väl positionerade att tillgodose den. Utlåningen till stora företag ökade med 16 procent och utlåningen till små och medelstora företag ökade med 7 procent. Företagskunder i behov av finansiering vänder sig till Nordea och vi räknar med att den trenden håller i sig.”

Läs mer här.

ANNONS
ANNONS

I ett separat pressmeddelande skriver Nordea att man inleder ett nytt och tredje återköpsprogram av aktier på upp till 1,5 miljarder euro.

Läs även: Handelsbanken prickar inte förväntan [Dagens PS]

Läs mer: SEB:s vd: ”Starkt rörelseresultat” – aktien stiger [Dagens PS]