Nordea har dragit tillbaka en rapport författad av höga chefer som innehåller konspirationsteorier om vaccin och en nazireferens, skriver Bloomberg.

ANNONS

Bloomberg rapporterar att Nordens största bank Nordea har dragit tillbaka en rapport som kom ut i söndags där bankens chefsanalytiker Martin Enlund, som är svensk, och den danske globala chefsstrategen Andreas Steno Larsen ifrågasatte effektiviteten i vaccinprogram och refererade till nazisterna.

”Fängsla de ovaccinerade” (eller värre)

Innehållet i rapporten “Nordea weekly: Papers please, and how to trade them!” blev ett hett diskussionsämne på Twitter efter att innehållet ifrågasatts av en finsk parlamentsledamot, Mikko Kärnä, skriver Bloomberg. Rapporten handlade om hur man kunde handla emot den officiella linjen kring pandemin.

”Det brukade vara ”två veckor att platta till kurvan” men på något sätt har det utvecklats till att ”fängsla de ovaccinerade” (eller värre). Vaccinet är tydligen så bra att du måste tvinga folk att ta det”, skrev Nordea-analytikerna bland annat i rapporten.

Nordeas svar: ”Missar tyvärr målet”

Rapporten antyder också att fler vaccindoser istället kan öka spridningen av viruset, enligt Bloomberg. Nordeas rapport innehöll en nazireferens, närmare bestämt kring rättegångarna mot ledande nazister efter andra världskriget.

”Om man bortser från lärdomarna från Nürnbergrättegångarna som kroppslig integritet, informerade val, inverkan på medborgerliga friheter och så vidare (för vem bryr sig?), så medför lockdown-policyer, vaccinmandat och så vidare kostnader. Stängningar av skolor kan leda till att barn går miste om utbildning, och människor är sociala djur så när man låser in dem eller minskar umgänge också medför kostnader även om dessa inte kommer att synas i BNP-siffror”, skriver analytikerna Enlund och Steno Larsen i rapporten.

Nordea har dragit tillbaka rapporten som innehöll en nazireferens och kommenterade på twitter under onsdagskvällen att rapporten inte reflekterar Nordeas officiella linje och ”missar tyvärr målet” i hur den kommunicerats.

ANNONS
ANNONS

Bloomberg har sökt Nordea och analytikerna, men skriver att de inte lyckats fastställa huruvida de har kvar sina jobb eller inte.

Läs även: Nordea: Räntan på bolån har nått botten [Dagens PS]