Dagens PS

Nischbanken undgår straff från FI

Finansinspektionen överskuldsättning
Finansinspektionen "förtydligar" nu sina allmänna råd till kreditgivare för att få bukt med de svenska hushållens överskuldsättning. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 24 jan. 2020Publicerad: 24 jan. 2020

Collector där miljardären Erik Selin är storägare och blir ny styrelseordförande tillåts att bryta mot buffertkraven, skriver Affärsvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare rapporterat att mer än en halv miljard kronor snabbt gick upp i rök i aktievärde för storägaren och fastighetsmiljardären Erik Selin efter Collectors vinstvarning och besked om att 800 miljoner kronor skulle reserveras för kreditförluster.

Därutöver har Collector berättat att nedskrivningar väntar på it-tillångar för 150 miljoner kronor.

De här negativa nyheterna, som kom i ett slag, har föranlett Finansinspektionen att kalla Collector till möte på tisdag nästa vecka med Erik Selin, blivande ny styrelseordförande i nischbanken, samt Lena Apler som avgår som styrelseordförande och lämnar över klubban till Selin.

AFV uppger att Collector inte når det så kallade “kombinerade kapitalbuffertkravet”.

Det tvingar Collector att genomföra en garanterad företrädesemission på en miljard kronor.

Enligt Affärsvärlden har en tredjedel av börsvärdet i nischbanken försvunnit på kort tid.

FI-mötet med Collector-topparna tolkar Aktiespararna som att läget är “allvarligt”, och då inte bara apropå kreditförlusterna utan även när det gäller regulatoriska risker.

“Troligen som en följd av att man inte klarar av att nå vissa uppsatta kapitalkrav”, har Sverre Linton, ansvarig för bolagsstyrning på Aktiespararna, sagt till SvD Näringsliv.

ANNONS

Men enligt vad som nu framgår leder det inte till några sanktioner från Finansinspektionen för att Collector tillfälligtvis inte klarar buffertkraven, skriver nischbanken i ett pressmeddelande.

“Det är stor skillnad på att bryta buffertkraven och att bryta minimikapitalkraven. Syftet med kapitalbuffertar är just att ge banken tid att komma tillrätta med eventuella finansiella problem. Banken kan alltså bryta mot buffertkraven tillfälligt”, säger Karin Lundberg, tillförordnad områdeschef för bank på FI, enligt AFV.

Enligt regelverket, som refereras i artikeln, har banken fem dagar på sig att inkomma med en plan om vilka åtgärder som vidtas för att återställa bristen på kapital.

Huruvida FI gör en fördjupad granskning, som skulle kunna avslöja ytterligare brister i Collector, rent hypotetiskt, är ännu oklart.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS