Runt 75 procent av värdet försvann i dolda avgifter. ”Jag kallar det för bedrägeri”, säger den drabbade Malmöbon till SVT:s konsumentredaktion Plus.

ANNONS

Den svenske mannen handlade sina bitcoins via Blockchain.info, som samarbetar med danska Coinify för transaktionerna – och han noterade att avgifterna var höga, dock kunde han inte ”drömma om att 75 procent skulle försvinna i avgifter”.

Nu vill han reklamera köpet, eftersom han anser att det strider mot EU-direktiv om orättvisa affärsmetoder och även den svenska prisinformationslagen.

”Coinify vill inte att man som kund ska veta hur mycket som försvinner i avgift. Ingen skulle ju köpa bitcoins om de visste att det är så här höga transaktionsavgifter”, säger han till SVT:s Plus, som uppger att Coinify hävdar att Malmöbon fått information vid flera tillfällen före transaktionen.

Kicki Westerståhl, chef för Konsumenternas bank- och finansbyrå, säger till SVT att risken är stor att du som bitcoin-kund står helt ensam om något går snett.

”Det finns inga standardavtal, ingen branschorganisation, ingen tillsyn, ingen lagreglering, och det är tveksamt om distansavtalslagen gäller”, säger Kicki Westerståhl.

ANNONS
ANNONS

Om du råkar illa ut i en bitcoin-affär är rådet att först kontakta företaget; du kan även anmäla ärendet till Allmänna reklamationsnämnden (ARN), och rör det sig om ett utländskt företag är tipset att vända sig till Konsument Europa.