Ellwee AB (publ) är ett svenskt bolag som tillverkar eldrivna fyrhjulingar som parar en bils stabilitet med en cykels flexibilitet. Ellwee genomför nu en nyemission på 45 miljoner kronor i samband med bolagets börsnotering på First North.

I en intervju med Dagens PS berättar Håkan Kjellqvist, vd för Ellwee, om den eldrivna fyrhjulingens marknadspotential och bolagets tillväxtplaner.

Teckningstiden löper från 28 december 2020 till 11 januari 2021 med en planerad första handelsdag 19 januari 2021.

Håkan Kjellqvist, du är vd på Ellwee – hur skulle du beskriva Ellwee och bolagets marknad?

”Ellwee tillverkar ett eldrivet och fyrhjuligt fordon med målsättningen att kombinera en personbils stabilitet med en cykels flexibilitet. Vi såg tidigt och tydligt att detta är framtiden. Inte bara mot golfmarknaden, där Ellwee har varit aktiva i ett par år, utan också mot andra segment när vi pratar mindre elfordon”

”Samtidigt finns det en uppsida att man kan spela snabbare golfrundor. En av de stora anledningarna till att vi är en PGA corporate partner på den svenska marknaden är att PGA ser uppsidan av Ellwees ensitsiga fordon som bevisligen kortar ner tiden på golfrundorna. Med Ellwee kan du spela 18 hål på två och en halv timme istället för fyra timmar.”

Vilka marknadssegment bedömer ni att vara relevanta utöver golfmarknaden?

”Man ska inte glömma bort att golfen är det lilla segmentet. Vi har skrudat om Ellwee så att den är användbar för oändligt många områden.”

”Primärt bedömer vi att en intressant marknad är gated communities – en typ av amerikanska grindsamhällen. Ett exempel på detta är ett gated community i Florida som heter the Villages. Där bor det 165 000 personer och det rullar på 65 000 golfbilar på gatorna. På den marknaden ser vi en stor uppsida. Det är en av många potentiella marknader vi bearbetar.”

ELLWEE siktar på att lansera ett fordon med tillstånd att köras på allmänna gator under nästkommande år.

Hur skulle du beskriva tillväxten inom marknadssegmentet?

”Efterfrågan för eldrivna singelfordon har växt kraftigt de senaste åren. Delvis som en följd av de restriktioner som coronapandemin förde med sig. Men även innan dess har marknaden växt i en snabb takt.”

”Det finns sedan tidigare ett antal amerikanska och kinesiska tillverkare som producerar singelfordon. Men ingen har samma funktioner och design som en Ellwee. Med en Ellwee får du vad som bäst beskrivs som ett mindre terrängfordon – med en kvalitetskänsla och köregenskap som är tilltalande för golfklubbar och slutanvändare.”

Elfordonet kan skrudas för en uppsjö av användningsområden. Inte minst som ett effektivt alternativ till traditionella golfbilar.

Kommer man att kunna köra Ellwee på vanliga gator som ett alternativ till vanliga fyrhjulingar?

ANNONS
ANNONS

”Absolut, vi satte igång den processen för cirka tre månader sedan. Vi siktar på att certifieringen kommer att vara klar under första halvåret 2021 med en beräknad lansering under tredje kvartalet 2021.”

”Det innebär att vi kommer att sälja en street legal-version, som det kallas, med samma klassificering som en EU-moped. Det i kombination med megatrenden mot miljövänliga elfordon innebär en fantastisk möjlighet för ELLWEE att växa kraftigt på marknaden för privatkonsumenter.”

Nu genomför ni en nyemission på 45 miljoner kronor – vad ska ni använda pengarna till?

”Vi ska använda det anskaffade kapitalet till att accelerera försäljningen och säkerställa leveranser av beställda fordon samt fortsätta produktutvecklingen i syfte att nå de kriterier som behövs för att köras på allmänna vägar.”

”Sedan vi lanserade våra nya fordon i somras har vi sålt över 40 Ellwees och vi har över 160 för leverans i orderboken. Vidare har vi närmare 1 400 indikativa ordrar för 2021 som vi jobbar hårt med att omvandla till confirmed orders. I dagsläget är det fjärde generationens Ellwee som vi producerar. I USA har vi byggt upp varumärket på PGA-mässor med mera under flera säsonger.”

”Ett spännande exempel är att det rullar Ellwee:s inom hotellkedjans Marriots golfbanor idag. Ett samarbete som vi hoppas ska utvecklas under 2021.”

Läs mer: Innovativt fordonsbolag till börsen [Dagens PS] >>

Erbjudandet i korthet:

Erbjudandet består av en nyemission av units för 45 Mkr i ELLWEE AB (publ). En unit består av åtta (8) aktier och en (1) vederlagsfri teckningsoption av serie TO1 samt en (1) vederlagsfri teckningsoption av serie TO2.  

Teckningskurs per unit: Pris per unit har fastställts till 20 SEK, vilket motsvarar 2,50 SEK per aktie. Teckningsoptionerna är således vederlagsfria. Courtage utgår ej. 
Teckningsperiod28 december 2020  11 januari 2021. 
Teckningsåtaganden: Erbjudandet omfattas dels av teckningsåtaganden i form av redan inbetalda föremissionslån uppgående till 25,0 MSEK, dels av kontanta teckningsåtaganden uppgående till 10,3 MSEK, motsvarande cirka 78 procent av erbjudandet.
Likviddag: 14 januari 2021.
Värdering: ELLWEE värderas till cirka 63,2 MSEK före emissionen.
Preliminär första handelsdag: 19 januari 2021.
Minsta teckning: Minsta teckningspost är 275 units, motsvarande 5 500 SEK. 

Teckna med BankID
Teckna hos Avanza
Teckna hos Nordnet
Anmälningssedel
Prospekt
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.