Nu har miljardinvesteraren Leon Cooperman sällat sig till de Wall Street-jättar och investmentbanker som förutspår en lågkonjunktur i USA.

ANNONS

Amerikanska miljardinvesterare varnar för en amerikansk lågkonjunktur och nu säger även den före detta hedgefondförvaltaren Leon Cooperman att han ser en lågkonjunktur komma 2023, när USA:s centralbank Federal Reserve försöker minska inflationen genom att höja räntorna, det rapporterar Fortune.

Leon Cooperman sade till CNBC på tisdagen att han tror att Fed har missat det totalt, och att han gissar att oljepriset eller Fed kommer pressa USA in i en lågkonjunktur 2023.

Höjde räntan i mars

För första gången på fyra år höjde Federal Reserve i mars sin referensränta med en kvarts punkt, efter att Rysslands invasion av Ukraina gjort att råvarupriserna steg. USA:s centralbank funderar nu på att höja räntan med en halv punkt i maj.

Förändringen i Federal Reserves attityd kommer efter att oljepriserna ökat till över 100 dollar per fat, drygt 948 kronor, och inflationen har blivit högre än på 40 år.

I mars kom en arbetsmarknadsrapport som visade att arbetslösheten i USA minskat till 3,6 procent, vilket gav signal om att ekonomin kan vara överhettad och gav ytterligare argument för en räntehöjning.

Olämplig penningpolitik

Leon Cooperman kritiserar Federal Reserves sena reaktion på det senaste årets ökande konsumetpriser och menar att det nu kan vara omöjligt att ge ekonomin en ”mjuklandning” som tyglar inflationen utan att skapa en lågkonjunktur.

”Vi har lånat från framtiden … Vi har haft en helt olämplig penningpolitik, och jag tror att vi måste kompensera för en del av detta”, säger Leon Cooperman, till Fortune, och tillägger att han tror att vi står inför en svår period.

Blir ofta katastrof

Han nämner även att inflationen vanligtvis, på kort sikt har varit snäll mot aktier men att när Federal Reserve agerar för att bekämpa stigande konsumentpriser blir det ofta katastrof och påpekar att det är dags för investerare att vara försiktiga och skydda sina portföljer i de ökande marknadsriskerna.

ANNONS
ANNONS

”På en björnmarknad vinner den som förlorar minst,” säger han till Fortune.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ekonomer varnar för nya signaler om recession [Dagens PS]