Australien är det senaste tillskottet i den exklusiva klubben av länder som har en större ekonomi än före pandemin. Landets BNP är nu 0,8 procent större än den var före covidutbrottet.

ANNONS

Det är bara ett fåtal länder som lyckats med bedriften att växa ekonomin jämfört med siffrorna före pandemin, skriver Financial Times.

Efter att Australien överträffat förväntningarna och haft en BNP-tillväxt på 1,8 procent under det första kvartalet 2021 blir de nästa land att ansluta till skaran av länder vars ekonomi vuxit de senaste 15 månaderna. Australiens BNP är nu 0,8 procent större än nivåerna före pandemin.

Långsam vaccinutrullning

Australiens snabba återhämtning beror bland annat på kraftigt ökande priser på råvaror, där särskilt järnmalmspriserna gynnat landet. Ekonomer varnar dock för att landets långsamma vaccinutrullning och ett större utbrott som pågår just nu i Melbourne kan dämpa siffrorna framöver.

”Australien är i ett ovanligt sällskap här. Endast fem andra länder kan skryta med en ekonomi som är större nu än före pandemin. Och vi nådde det målet samtidigt som vi höll Covid-antalet lägre än nästan var som helst annars”, säger Kristian Kolding, ekonom vid Deloitte Access Economics till Financial Times.

Viruset oroar fortfarande

Förutom Australien är det bara Kina, Chile, Rumänien, Sydkorea och Litauen som har ekonomier som växt under pandemin. Viruset oroar dock fortfarande forskare i Australien som tror att landet kan sacka efter på längre sikt då de ligger efter i vaccineringen.

ANNONS
ANNONS

”Ländernas relativa ekonomiska resultat kommer mer än någonting annat att bero på hur snabbt befolkningen vaccineras. Och på den fronten ligger vi långt efter Storbritannien, USA, Kanada och till och med större delen av det kontinentala Europa. Så det är inte på något sätt garanterat att vi kommer att hålla kvar ledningen”, säger Saul Eslake, forskare vid University of Tasmania till Financial Times.

Läs mer: Ekonomin i Sverige återhämtar sig enligt OECD