Dagens PS

EU:s djärva drag som kan sätta fart på ekonomin

EU:s ekonomi
Ekonomin i europa behöver all hjälp den kan få – nu tror analytiker att den låga inflationen innebär att ECB sänker räntan snabbt för att få fart på eurozonen. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Ekonomin i Europa går trögt och många länder i unionen har hög arbetslöshet och går mot låg eller utebliven tillväxt i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I går meddelades det genom en rapport att USA:s inflation har bitit sig fast hårdare än väntat, trots förra månadens dubbelsänkning av styrräntan. Men i EU har penningpolitiken fått effekt och inflationen är klart under målet på 2 procent.

Nu tror analytiker att den europeiska centralbanken kommer att nyttja den låga inflationen för att öka takten för räntesänkningarna i ett djärvt försök att väcka liv i den tröga ekonomin, rapporterar Bloomberg. Redan om ett år ser man en styrränta på 2 procent i eurozonen, jämfört med dagens 3,5.

Stornationerna bromsar ekonomin

Bland de länder som går sämst ekonomiskt finns Frankrike och Tyskland. Frankrike har stora problem med budgetunderskott medan den Tyska industrin vacklar till den grad att landets ekonomi ser ut att krympa för andra året i rad.

Bättre går det faktiskt för bland andra Sverige, som förvisso har låg tillväxt i år. Men vår tillväxttakt ökade mer än väntat i september, samtidigt som inflationstakten är den lägsta sedan 2020 – vilket ger grönt ljus för efterlängtade räntesänkningar i ett land med en hårt skuldsatt befolkning.

Hot mot EU:s ekonomi

Men att sänka räntan just när inflationen lagt sig är en svår balansgång. Nu lämnar det ekonomin i EU kanske inte några andra valmöjligheter, men takten för sänkningarna kommer att vara noga balanserade mot att inflationen ska hållas låg.

Samtidigt finns det externa hot mot den europeiska återhämtningen. Bloomberg lyfter att de största hoten inte längre är räntor, inflation eller Ukrainakriget. Nu lyfts valet i USA och kriget i Mellanöstern som största farhågorna.

Trump hotar EU med höga tullar på viktiga exportvaror, ett hot som skulle innebära ännu en utmaning för redan pressade exportbolag – inte minst den tyska bilindustrin.

ANNONS

Och kriget i Mellanöstern kan eskalera ytterligare, vilket skulle riskera höjda energipriser som ett av många ekonomiska problem.

Läs även: Riskkapital-miljardärer kämpar mot Schweiz nya EU-avtal. Dagens PS

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Fastigheter

Fastighetsexperten: ”Vi kommer se stigande priser på fastighetsmarknaden"

08 nov. 2024
Spela klippet
PS Studio

EU:s tullar tvingar kinesiska jätten till Europa 

08 nov. 2024
Spela klippet
Fonder

Trots osäkerhet: Fonder lockar svenska sparare 

08 nov. 2024
ANNONS