När många länder ser matpriserna rusa i höjden står Indien väl rustat med egen, lokalt producerad mat, enligt toppekonom.

ANNONS

”Det är en knepig situation … för många länder, men Indien är relativt bättre positionerat på grund av att det finns gott om matkorn, lokalt producerad”, uppger Indiens främste ekonomiske rådgivare, V. Anantha Nageswaran, till CNBC:s Street Signs Asia på onsdagen.

Medan flera länder i omvärlden hukar under hög inflation, mycket på grund av kriget i Ukraina, verkar läget alltså vara bättre i Indien där landets regering också subventionerar maten för att lätta på bördan för befolkningen.

För många andra länder är situationen mer besvärlig med kraftigt stigande priser på livsmedel på grund av produktionsstörningarna globalt för mat och energi.

Indien har tagit höjd för krisen

Både Ryssland och Ukraina är stora producenter av spannmål och även energi, särskilt Ryssland när det gäller olja och gas.

I Indien har man, enligt V. Anantha Nageswaran, parerat för ett mer prekärt läge där FN varnat för en global matkris.

I maj sänktes punktskatterna på bensin och diesel i landet, dessutom följde man upp de räntesänkningar som redan gjorts.

Där utöver har exporttullarna på järn- och stålprodukter höjts medan importtullarna på palmolja sänkts.

ANNONS
ANNONS

Den tunge ekonomen i Indien, som uppges vara chefsekonomisk rådgivare, uppger även att bidraget med matkorn som levereras till nästan 800 miljoner indier har förlängts till september.

V. Anantha Nageswaran tillägger i intervjun med CNBC att underliggande momentum i landets ekonomi är stark, även om sista kvartalet i föregående räkenskapsår var svagt.

Läs även: Påven vädjar: Häv blockaden av Ukrainas veteexport [Dagens PS]