Resultaten från en ny studie som svenska patienter deltagit i ger hopp om att kunna ta fram ett vaccin mot Alzheimers sjukdom.
Vaccin mot Alzheimers sjukdom kan bli verklighet


Mest läst i kategorin
Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen i Sverige. Nervceller i den drabbades hjärna dör och sjukdomen orsakar förändringar i hjärnan, bland annat förekommer ett särskilt protein kallat tau, som klibbar ihop sig i nervcellerna som slutar fungera normalt tills de till slut dör.
Mellan hjärnans nervceller bildas också proteinlagringar, så kallade amyloida plack.
Den nya studien visar lovande resultat
I studien, som publicerats i vetenskapstidskriften Nature Aging, fokuserade forskarna på tau-proteinet och utnyttjade kroppens förmåga att producera antikroppar som kan hindra det giftiga proteinet. Vaccinet AADvac1 har testats i en fas 2-studie som visade att vaccinet kan dämpa sjukdomsprocessen.
Snittåldern på de nästan 200 deltagarna i studien, av vilka cirka 20 stycken var svenskar, var 71 år. Under två år fick de regelbundet vaccin eller placebo. Enligt studien är AADvac1-vaccinet säkert att använda och alla deltagare fick höga halter av antikroppar.
Resultaten av studien ser lovande ut, men en så pass liten studie kan dock inte ge ett tillräckligt svar på om vaccinet kan stoppa försämringen av Alzhemierpatienters kognitiva funktioner. Nu ska forskarna undersöka det i en större studie.
Ett stort steg mot fungerande vaccin
Bengt Winblad är professor i geriatrik vid Karolinska institutet och en av forskarna bakom studien. Han säger till Dagens Nyheter att de ser det här som ett stort steg mot ett fungerande vaccin och att de definitivt har kommit längst inom vaccinforskningen kring tau-proteinet.
“Jag tror inte att något vaccin kan bota sjukdomen helt. Behandlingen kommer att behöva bestå av en kombination av vaccin och andra läkemedel i framtiden”, säger han vidare till Dagens Nyheter.
Läs mer: Godkänd behandling mot Alzheimers ger svenska Bioarctic hopp

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.