Dagens PS

Godkänd behandling mot Alzheimers ger svenska Bioarctic hopp

Bioarctics ser stora möjligheter för sin egen behandling mot Alzheimers
Godkännandet av Biogens behandling mot Alzheimers på måndagen gör att Bioarctics ser stora möjligheter för sin egen behandling mot sjukdomen. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 juni 2021Publicerad: 10 juni 2021

Efter beskedet att konkurrenten Biogen fått sin behandling mot Alzheimers godkänd ser svenska bioteknikbolaget Bioarctic stora möjligheter för sin egen behandling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Godkännandet av Biogens adukanumab på måndagen gjorde att Bioarctics aktie steg. Den troliga anledningen är att bolaget utvecklar en behandling mot Alzheimers som har samma inriktning som Biogens behandling: att minska mängden skadlig amyloid beta i hjärnan och alltså rikta in sig på sjukdomen och inte på symptomen.

Svenska Bioarctik är ett forskningsintensivt biofarmabolag som utvecklar nya behandlingar som angriper orsaken till sjukdomar som drabbar det centrala nervsystemet. När sjukdomars underliggande patologi påverkas kan sjukdomsutvecklingen förhoppningsvis stoppas eller fördröjas.

Ser betydande effekt

Bioarctics huvudsakliga forskningsområden är Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom.

“Med lecanemab, den molekyl vi har utvecklat på Bioarctic, så ser vi väldigt betydande effekter vad gäller reduktion av amyloid i hjärnan, starkare än vad vi kunnat se hos både adukanumab och andra projekt som är i sen klinisk fas. Det är ett styrkeområde för vår molekyl”, säger Tomas Odergren, medicinsk chef på Bioarctic, till Life Science Sweden.

Villkorat godkännande

Beslutet att godkänna adukanumab är dock kontroversiellt och godkännandet är villkorat, Biogen måste återkomma med en ny klinisk studie som bekräftar behandlingens nytta. Det finns kritiker som menar att den kliniska effekten är oklar.

Tomas Odergren förstår reaktionerna men menar att lecanemabs situation är helt annorlunda.

ANNONS

“Vi har en väldigt stor fas IIb-studie som gett underlag för att göra en annan väldigt stor fas III-studie. I de studierna har vi samma dos, samma typer av patienter och samma mätinstrument för att visa effekten”, säger han till Life Science Sweden.

Resultat väntas i september

I september väntas resultat från fas III-studien kring lecanemab och Tomas Odergren säger att bolaget räknar med att ha kompletta data som uppfyller de förväntningar som de regulatoriska myndigheterna har. Han tror därför inte att Bioarctic kommer hamna i en liknande diskussion som den Biogen hamnat i.

Läs mer: Ifrågasatt pris på nytt läkemedel mot Alzheimers

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS